Ke zdravému stravování patří i vaření ze sezónních surovin. Ale jaké druhy ovoce a zeleniny to jsou v ČERVENCI?
Mám pro vás pár nápadů, jak si je v kuchyni užít.
Cibule: je královnou české kuchyně. Tady asi využití snadno najdete.
Ředkvičky: úplně nejjednodušší variantou je poklást tenkými plátky chléb s máslem. Plátky můžete doplnit i saláty. Obohatí i tvarohové pomazánky. Přihodit je můžete i do omelety nebo k míchaným vajíčkům.
Chcete o nich vědět něco víc? Mrkněte na můj článek ZDE.
Zelí: drobné nudličky jsou výborné do salátů třeba na odlehčený salát Coleslaw. Můžete ho přidat ale i do karbanátků nebo závitků. Dodá křupavost.
Kedlubny: klasika je jen tak nakrájená. Můžete ale vyzkoušet i polévku, salát, pomazánku nebo kedlubnové zelí.
Listové saláty: nejenže nám poslouží ve studené kuchyni, můžete si je užít i na teplo – dají se třeba i zapékat nebo použít na různé rolky.
Víc možností a informací o jednotlivých druzích najdete v mém článku ZDE.
Brokolice: je výborná na zapékání (vždy ji předem uvařte) třeba v kombinaci s bramborami nebo těstovinami (recept na moji zapečenou brokolici ZDE). Další využití najde na placičky (recept ZDE) nebo polévku.
Cuketa: mimořádně zdravá a univerzální zelenina, která se hodí do koláčů, polévek i hlavních jídel. Zdrojem živin je hlavně její slupka, takže se jí nezbavujte. Vyzkoušejte krémové cuketové rizoto (recept ZDE), lasagne (recept ZDE), plněnou cuketu (recept ZDE), cuketové špagety nebo pizzu z cuketového těsta. Můžete jí využít úplně klidně i nasladko jako součást různých buchet (Cuketový chlebíček s ořechy ZDE, Ořechový koláč s vláčnou cuketou ZDE). Můžete vyzkoušet i klasiku trošku jinak – cuketovou koprovku (recept ZDE).
Hrášek: tady pozor tepelnou úpravou ztrácí až 90 % cenných vitamínů, ale hravě můžete vyzkoušet hummus z hrášku, pesto nebo lehký hráškový salát v kombinaci s rukolou, mátou, cibulí a vejci. Velmi oblíbené je i hráškové rizoto nebo polévka.
Kapusta: výborná je podušená nebo orestovaná jako příloha, nelze zapomenout ani na výborné kapustové karbanátky. Netradiční je moje kroupovo s kapustou a brusinkami (recept ZDE).
Květák: vařený, dušený, smažený nebo pečený. Zkuste ho i jako přílohu podobnou rýží nebo se jako základ pro pizzu. Výbornou chuťovkou je pečený bohatě provoněný kořením.
Fazolky: stačí je jen krátce povařit, poté prudce zchladit a můžete je přidat do salátů i do rychlých asijských stir-fry pokrmů. Můžete je přidat i do polévek nebo dušených masových pokrmů.
Mrkev: kdo by nemiloval její nasládlou chuť. Je výborná syrová. Ale klidně ji můžete připravit vařenou nebo pečenou. Mrkvový dort je také vsázka na jistotu (recept ZDE).
Rajče: jsou doma jak ve studené, tak teplé kuchyni. Salát je hračka, ale co takhle udělat rajčatovou polévku (recept ZDE), omáčku či zkusit domácí kečup? A co pak takhle nakládaná, sušená, grilovaná či pečená?
Okurky: samozřejmě první volbou jsou saláty, výborné osvěžující jsou tzatziky.
Zkuste s nimi ale nahradit i pečivo u jednohubek nebo osvěžit sendviče.
Červená řepa: pečená řepa (zakáplá jen olivovým olejem) se výborně kombinuje se sýry a ořechy. Klidně ji ale „vpašujte“ do pomazánek. Mnoho dalších receptů najdete v článku ZDE.
Česnek: využití čerstvého je jasné, ale pečený ve slupce je vynikající, má nasládlou chuť a můžete ho přidávat do pomazánek.
Celer: se hodí do polévek, omáček a pod maso. Použijete ho směle i do pomazánek nebo ho schovejte do karbanátků.
Jahody: výborně se hodí do moučníků, ale i třeba palačinky jsou s nimi výborné, ať už jen tak na kousky nebo jako rozvar. Určitě si je můžete užít i v marmeládě nebo knedlících nebo kuličkách z tvarohového těsta (recept ZDE).
Angrešt: je přírodním prostředkem detoxikace. Můžete z něj zpracovat džem nebo ho celý zakompotovat. Díky jeho vysokému obsahu pektinu můžete džem připravit úplně bez chemie.
Rybíz: oblíbené bobulové ovoce s kyselejší chutí, která se výborně kombinuje se sladkostí moučníků. Kdo by nemiloval třeba rybízovou bublaninu nebo tvarohový koláč s drobenkou. Skvěle se hodí i do marmelád nebo na osvěžující sorbet třeba v kombinaci s mátou. U nás v rodině se kompotují jako „falešné“ brusinky.
Třešně: když je nesníte hned, můžete z nich udělat třeba sirup na domácí limonády, vynikající džem s jahodami nebo úžasnou bublaninu.
Višně: výraznou kyselou chuť oceníme nejen v džemech nebo šťávách. Skvělá je kombinace s mákem. Co třeba makové palačinky s višněmi? Nebo třeba višňový koláč z jogurtového těsta?
Borůvky: můžeme je hrdě považovat za superpotraviny, tak je určitě zkuste. Výborně doplní smoothie, kaše nebo třeba domácí nanuky. Určitě vyzkoušejte lívance nebo vafle doplněné borůvkami. Upečete s nimi i chutné zdravé moučníky, výborná je kombinace s citrónem. Tvarohové knedlíčky s borůvkovým rozvarem jsou taky pořádná chuťová lahoda.
Hrušky: Jsou pořád v závěsu za jablky…ale v ledasčem je předčí. Klasikou jsou hruškové křížaly nebo povidla. Lze je ale snadno použít do kaší a osladit jí tak nebo třeba jako zdravá svačinka ricottový toust s hruškou. V moučnících se jejich sladká, až medová příchuť báječně kombinuje s ořechy, čokoládou nebo třeba tvarohem. Zkuste v mém crumblu (recept ZDE) vyměnit hrušky za jablka a máte zdravý dezert během chvilky.
Ještě více hruškových receptů najdete v mém článku ZDE.
Jablka letní: na dezerty jako třeba štrůdl jsou tutovkou, ale vyzkoušejte třeba i tradiční vejmrdu (křen s jablky) nebo ocet. Pokud nechcete vymýšlet nic složitého vsaďte na křížaly nebo povidla. Skvěle se hodí i na mošt. Můžete si vyrobit i pyré bez cukru, které se dá použít různě i jako náhrada vejce při pečení.
Broskve: zavařované jsou klasikou z babiččiny spíže, hodí se ale také do marmelád a koláčů. Co třeba zkusit broskvový džem s minimem cukru, u kterého jsme konzistenci i nutriční hodnotu vylepšili chia semínky.
Ale co třeba marinované broskve? Omyté broskve nakrájíme na menší kousky a vedle v misce smícháme šťávu z pomeranče a jednoho citrónu. Do šťávy přidáme nakrájenou kůru z obou citrusů. Aby byla šťáva trochu ostřejší, můžete přidat pepř. Potom broskve šťávou přelijeme a necháme hodinu odležet.
Broskve se skvěle hodí i do letních ledových čajů.
Broskev plněná kokosovým tvarohem je jednoduchý svěží dezert, který je hotový raz dva. Ochucení tvarohu můžeme měnit podle nálady, skvělý je taky třeba karob, mleté mandle, přidat do něj můžeme i jiné ovoce.
Švestky: můžete je usušit, zavařit, výborná jsou i povidla nebo švestkové čatní, které je super doplňkem slaných jídel. Povidla můžete klidně přidat na lívance, palačinky, do kaše, do jogurtů i jako základ na omáčky k masu.
Více o švestkách v článku ZDE.
Meruňky: většinou z nich připravujeme džemy, marmelády a kompoty nebo je sušíme. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný. A co dezerty? Výborné jsou s drobenkou nebo tvarohem. Můžete vykouzlit i knedlíky z bramborového nebo tvarohového těsta.