Jarní dobroty: Ředkvičky

Ředkvička je nenápadná bulvička, která dokáže zázraky.
Tyhle bulvičky jsou totiž velmi bohaté na vitamíny, minerální látky a rostlinné kyseliny, takže je fajn využít těchto výhod i ve své kuchyni. 

Jaké látky při tvorbě zázraků pomáhají?

  • Z vitamínů obsahují hlevně vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A.
  • Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže.
  • Vysoký obsah vitamínu C pomáhá v ochraně těla před volnými radikály a podporuje naši imunitu.
  • Z minerálních prvků je tato zelenina bohatá na draslík, sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník a síru.
  • Další pomocnou rukou pro naše tělo je vláknina. Ta hlavně pomáhá peristaltice střev,  čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
  • Významný a typický pro tento druh zeleniny je ale obsah hořčičných olejů a silic.

redkvicky5

Proč je dobrá jejich štiplavost?Jen ať to štípe, ať jsme zdraví

Právě hořčičné oleje a silice vytváří typickou štiplavou chuť a jsou nejdůležitější svými účinky:

  • Rostlina se jimi brání proti plísním a bakteriím. A právě tak tyto látky příznivě působí i na na náš trávící trakt, podporují likvidaci plísní a bakterií, které způsobují například – průjmy, nadýmání či žaludeční problémy.
  • Zlepšují stravitelnost těžších jídel.
  • A stejně působí i na naše dýchací cesty – antisepticky, pomáhají rozpouštět hlen, potlačují infekce a posilují organismus.

Pomocník i pro redukci hmotnosti

Ředkvičky jsou také vhodné při redukci váhy, díky své nízké kalorické hodnotě a obsahu vlákniny.

Působí i mírně močopudně. 

A jde se na nákup…

Tyto bulvičky lze najít v mnoha barevných odstínech od červené přes žlutou po bílou barvu.

Čerstvá ředkvička by měla být křehká, šťavnatá se svěžími nepřerostlými listy.

Ředkvičky v kuchyni

Jsou určitě výbornou svačinkou pro každého:

  • Úplně nejjednodušší variantou je poklást tenkými plátky chléb s máslem.
  • Tenkými plátky můžete doplnit i jarní saláty.  Moc dobrou kombinací  je směs se salátem, polníčkem, rukolou nebo s pampeliškovými listy.
  •  Obohatí i oblíbené tvarohové pomazánky, jen pozor – rychle ztrácí vodu a pomazánku ředí.
    Výborně ladí třeba s tvarohem a jarní cibulkou.
  • Přihodit je můžete i do vaječné omelety nebo k míchaným vajíčkům. 
  • Dají se i nakládat.

Tak dobrou jarní chuť… 😉

redkvicky2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.