Ředkvička je nenápadná bulvička, která dokáže zázraky.
Tyhle bulvičky jsou totiž velmi bohaté na vitamíny, minerální látky a rostlinné kyseliny, takže je fajn využít těchto výhod i ve své kuchyni.
Jaké látky při tvorbě zázraků pomáhají?
- Z vitamínů obsahují hlevně vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A.
- Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže.
- Vysoký obsah vitamínu C pomáhá v ochraně těla před volnými radikály a podporuje naši imunitu.
- Z minerálních prvků je tato zelenina bohatá na draslík, sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník a síru.
- Další pomocnou rukou pro naše tělo je vláknina. Ta hlavně pomáhá peristaltice střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
- Významný a typický pro tento druh zeleniny je ale obsah hořčičných olejů a silic.
Proč je dobrá jejich štiplavost?Jen ať to štípe, ať jsme zdraví
Právě hořčičné oleje a silice vytváří typickou štiplavou chuť a jsou nejdůležitější svými účinky:
- Rostlina se jimi brání proti plísním a bakteriím. A právě tak tyto látky příznivě působí i na na náš trávící trakt, podporují likvidaci plísní a bakterií, které způsobují například – průjmy, nadýmání či žaludeční problémy.
- Zlepšují stravitelnost těžších jídel.
- A stejně působí i na naše dýchací cesty – antisepticky, pomáhají rozpouštět hlen, potlačují infekce a posilují organismus.
Pomocník i pro redukci hmotnosti
Ředkvičky jsou také vhodné při redukci váhy, díky své nízké kalorické hodnotě a obsahu vlákniny.
Působí i mírně močopudně.
A jde se na nákup…
Tyto bulvičky lze najít v mnoha barevných odstínech od červené přes žlutou po bílou barvu.
Čerstvá ředkvička by měla být křehká, šťavnatá se svěžími nepřerostlými listy.
Ředkvičky v kuchyni
Jsou určitě výbornou svačinkou pro každého:
- Úplně nejjednodušší variantou je poklást tenkými plátky chléb s máslem.
- Tenkými plátky můžete doplnit i jarní saláty. Moc dobrou kombinací je směs se salátem, polníčkem, rukolou nebo s pampeliškovými listy.
- Obohatí i oblíbené tvarohové pomazánky, jen pozor – rychle ztrácí vodu a pomazánku ředí.
Výborně ladí třeba s tvarohem a jarní cibulkou. - Přihodit je můžete i do vaječné omelety nebo k míchaným vajíčkům.
- Dají se i nakládat.