Sezóna jahod je v plném proudu … ideální čas uvařit jahodové knedlíčky a to ještě o trošku zdravěji.
Garantuju, že se všem budou dělat boule za ušima ?.
Co si připravit?
- 1 měkký tvaroh – ideálně ten v alobalu, ale s vaničkovým to také zvládnete
- 1 vejce – ideálně od šťastných slepiček
- 200 g špaldové mouky – já použila celozrnnou z Lidlu
- špetka soli
- cca 20 jahod – očištěných, omytých a okapaných
na servírování:
- tvaroh na strouhání
- med
- zakysaná smetana nebo jogurt
- cokoliv máte na knedlíky rádi
Jak na to?
- Tvaroh, špetku soli a vejce spolu promícháme.
- Pak postupně přisypáváme mouku. A vytvoříme mírně lepivé těsto. Nepřidáváme mouky zbytečně moc, protože čím méně mouky, tím lepší struktura knedlíků. Takže já ho nechávám mírně patlavé.
- Varianta pro patlálky:
Těsto rozdělíme na pravidelné kousky (velikost, podle velikosti jahody), z nich uděláme placičku, do které zabalíme jahodu.
Varianta pro rychlíky:
Těsto vyválíme na plát a rozkrájíme na čtverce podle velikosti jahod. Pokud se těsto lepí pomoučíme ho. Do každého kousku vložíme jahodu (špičkou nahoru) a zabalíme ji do něj. - Knedlíky vaříme 5-8 minut ve vroucí vodě (3 minuty po tom, co vyplavou na hladinu).
- Vyndaváme je děrovanou naběračkou…a podáváme... s tvarohem, jogurtem nebo se zakysanou smetanou…prostě se vším, co máme rádi.