Ať žijí švestky!

Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje spoustu známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich.

Navíc mají blahodárné účinky na naše tělo – i o tom se dozvíte.
Tyto tmavě fialové plody patří k tradičním průvodcům podzimu. A ten je někdy spojován s depresemi, a tak vězte, že švestka může být skvělým spojencem proti nim!

S čím nám švestky pomohou?

1.  Posilovače nervů

Pokud máte větší psychické vypětí naordinujte si pár kousků právě švestek.
Díky vysokému obsahu fosforu prospívají nervům, chrání při stresu i nervozitě, vitamín B zase zklidňuje a zahání pocity skleslosti…a to se hodí nejen na podzim :-).

2.  Podporovači střev

Pro trávicí orgány jsou švestky prospěšné hlavně díky vysokému obsahu vlákniny. Ta ve střevech bobtná a čistí je jako kartáč od škodlivin.

3.  Pomocníci trávení

Dobře známé jsou i projímavé účinky švestek, těch využívali už i naši předci.

4.  Podporovači hubnutí a odvodnění 

Výborně se hodí při redukčních dietách.
Právě se divíte, že jsou sladké a přesto vám dovolí hubnout? Opravdu je to tak.
Samy o sobě totiž podporují hubnutí, zrychlují metabolismus a napomáhají vyprazdňování. Velmi dobře zasycují.

Odvádějí také zbytečně zadržovanou vodu ven z těla.

Díky obsahu pektinu zpomalují vstřebávání cukru. Navíc mají nízký glykemický index (čerstvé švestky 22, nízký je do hodnoty 55). Patří tedy k potravinám, které nezpůsobují žádné radikální změny v hladinách cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici.

Švestky navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do zásob… což je fajn, ale nevhodnou stravu tím opravdu nezachráníte 😆 .

5.  Bojovníci proti infarktu i dně

Švestkové slupky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, což svědčí srdci i cévám.

Chrání také klouby, protože pomáhají vyplavovat z těla močovinu, která se právě v kloubech ráda usazuje (odpadní produkt organismu), proto jsou skvělé při dně.

6.  Parťáci proti osteoporóze 

Vysoký obsah bóru zpomaluje proces řídnutí kostí, což je fajn benefit především po menopauze.

7.  Posilovače krásy

Pravidelná konzumace švestek se neprojevuje jen na zdraví, ale i na kráse. Obsažený vitamín H je nezbytný pro pevné nehty, krásné vlasy i pleť.

Jak si je užít?

1.  Na syrovo

Nejvhodnější je jíst švestky právě čerstvé, ale mimo sezonu se nemusíme zcela zříkat i švestek sušených.

2.  Zdravá svačinka
Dětský švestkový dezert (4 mističky)

Co si připravit?

  • 1 šálek čerstvých nebo sušených vypeckovaných švestek
  • ½ šálku pomerančové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 1 velký kelímek bílého jogurtu
  1. Do středně velkého hrnce dáme švestky, pomerančovou šťávu, skořici a muškátový oříšek a na středním plameni přivedeme k varu.
  2. Sejmeme z ohně, zakryjeme a necháme stát 30 minut.
  3. Rozmixujeme v mixéru.
  4. Pak jemně vmícháme jogurt a dobře rozmícháme.
  5. Zakryté chladíme nejméně dvě hodiny nebo přes noc.
3.  Jáhelník

Když do mého jáhelníku s jablky přidáte předem namočené sušené švestky vznikne přímo luxusní podzimní dobrota. Recept najdete ZDE.

4.  Do kaší

Svou ranní kaši můžete ozvláštnit nejen čerstvými švestkami, ale také povidly. Výborná je i kombinace s mákem.

Jáhlová kaše se švestkami (1 porce)

Co si připravit?

  • ¼ šálku jáhel
  • švestky čerstvé nebo sušené
  • jablko
  • lžička másla
  • skořice
  1. Jáhly několikrát propláchneme horkou vodou (zbavíme je tak hořkosti).
  2. Dáme je do menšího hrnce a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Vaříme na středním plameni (pozor připalují se).
  3. V průběhu vaření přidáme nastrouhané jablko a na kousky nakrájené švestky. (Pokud jsou sušené švestky moc tuhé na pokrájení, můžeme je také spařit horkou vodou.)
  4. Vaříme do vstřebání tekutiny a změknutí jáhel 15 až 20 minut.
  5. Kaši dochutíme lžičkou másla a posypeme skořicí.

Tip: 
Když přidáme švestky na počátku vaření, rozvaří se a kaši zabarví. Pokud chceme zachovat strukturu švestek, přidáme je později.

5.  Knedlíky

Moje knedlíky ze špaldové mouky nemusí být jen s jahodami… zkuste jejich švestkovou variantu. Recept najdete ZDE.

6.  Švestkový džem

Co si připravit?

  • 150 gramů datlí bez pecek
  • 150 gramů švestek
  • 1 ½ šálku vařící vody
  1. Datle a švestky nakrájíme na malé kousky.
  2. Přidáváme je k vařící vodě a vaříme, dokud směs nezhoustne.
    A je hotovo…

7.  Moučníky

Chuť švestek se výborně kombinuje s mákem nebo třeba tvarohem. Tvarohovou kombinací navíc dodáte svému mlsání bílkoviny tudíž lepší zasycení.

Zkuste v mém crumblu vyměnit jablka za švestky a máte zdravý dezert během chvilky. Navíc je v něm úžasná kombinace kyselosti švestek a sladkosti a křupavost drobenky. Recept ZDE.

Určitě máte spoustu dalších osvědčených švestkových receptů.
Podělíte se s námi o ně? 
Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Latest posts by Martina Vrbická (see all)