Cuketová koprovka

Recept na koprovku z cukety další klasickou omáčku v odlehčené verzi bez mouky

Hledáte zdravější verze omáček? A dokonce bez klasického zahuštění? Pak tenhle recept, je přesně pro Vás. Je v něm použita cuketa a veškeré zahuštění zařídí brambory. 

Mě nadchl svou dobrou chutí a bleskovou přípravou.
Maminky malých dětí určitě potěší, že si ji s Vámi mohou dát úplně klidně taky. Moje dcera ji miluje 😆 . Snad s ní budete mít úspěch i u svých nejen dětských jedlíků.

Co si připravit (na 2 velké porce)?

  • 5 větších brambor (nejsou započítány brambory na přílohu)
  • 1 menší cuketa
  • Kopr – ideálně čerstvý (může být i mražený nebo zavařovaný)
  • Smetana nebo zakysaná smetana nebo jogurt – množství podle požadované konzistence
  • Dochucení: sůl, ocet nebo citrónová šťáva

Jak na to? 

  1. Dáme vařit oloupané brambory (můžeme dát vařit zároveň i na přílohu). Zalijeme je zeleninovým vývarem nebo horkou vodou. Osolíme.
  2. Když jsou brambory skoro změklé, přidáme cuketu nakrájenou na půlkolečka (klidně i se slupkou) a spolu ještě povaříme.
  3. Vyndáme brambory na přílohu.
  4. Odlejeme část vody (schováme si ji na případné doředění konzistence).
  5. Vše spolu rozmixujeme na hladkou „kaši“.
  6. Pak přidáme trošku smetany nebo zakysané smetany nebo jogurtu a vše spolu chvilku ještě pomixujeme (případně použijeme tekutinu na doředění). Brambory krásně vše zahustí a nebudete potřebovat vůbec žádnou mouku. 
  7. Přidáme pokrájený kopr (už nevaříme).
  8. A dochutíme podle Vašich chutí solí, octem,… Já osobně jsem už žádné koření nepřidávala, ale samozřejmě záleží na Vás.

Podáváme s vejcem a bramborami.