15 rad, jak nezabít své hubnutí

Hodně lidí chce zhubnout nebo se dopracovat k „hezké postavě“, ale… i když jedí zdravě a cvičí, tak nehubnou. Je to i Váš problém? Máte pocit, že děláte všechno dobře, ale prostě to nějak nejde? Tak se spolu podíváme se na nejčastější důvody nezdaru a jak se jim vyhnout…

1.) Nebuďte netrpěliví

Začali jste už před měsícem a zatím jste shodili „jen“ 2 kila. Výborně, skvělá práce. Gratuluji.

Připadá Vám to málo? Spousta lidí takový váhový úbytek považuje za selhání. Mají pocit že se dřou a nic z toho. Dejte si víc času. Hubnutí není akce na týden. Účinné je pouze pozvolné hubnutí. Vaše tělo potřebuje na změny čas.

Radujte se z toho, že děláte pokroky, ať jsou sebemenší i to úspěch. Držte se ho a výsledky časem přijdou samy. Buďte trpělivý.

2.) Nezaměřujte se jen na váhu

Kila, kila, kila všichni řeší jen je. Kolik KILO jsi zhubla/zhubnul? To je nesmysl. Změna je hlavně o zbavení se přebytečného tuku. Pokud se zbavujete tuku, je všechno v pořádku…i když třeba „naberete“ svaly… I to je výborné.  Zaměřte se spíš na centimetry než na kila.

fitness2

3.) Zapracujte na motivaci

Motivace je pro z nás obrovský problém. Bez správné motivace, dříve nebo později skončíte.
Snažte se MOTIVOVAT SPRÁVNĚ. Vyberte si důvod, který je opravdu silný. Napište si ho na papír a při každé myšlence na selhání si ho připomeňte.
Obklopte se lidmi, kteří Vás budou podporovat.

4.) Buďte důslední

Důslednost je právě klíčem k úspěchu. Stanovte si plán a držte se ho.

5.) Nedržte dietu změňte svůj životní styl

Je to prostě fakt: Úspěšně zhubnout znamená změnit životní styl. Držením diety nezhubnete natrvalo, změnou životního stylu  ano.

6.) Jezte OPRAVDU ZDRAVĚ

Lidé si často myslí, že jí zdravě, ale není to tak úplně pravda. Jzte co nejvíc průmyslově nezpracovaných potravin a už vůbec ne žádné light nebo odtučněné potraviny.

Nesnažte se o „nízkotučnou dietu“. Přirozené tuky nám kila nepřidají.

Vhodné jsou základní přirozené potraviny, které si můžeme, obrazně řečeno, ulovit, utrhnout nebo nasbírat.

zelenina3

7.) Nejezte tolik sacharidů

Neříkám, že se máte sacharidů úplně zbavit, ale jezte ty SPRÁVNÉ a SPRÁVNĚ.
Čím jste aktivnější, tím víc sacharidů potřebujete ALE: NEJEZTE JE VEČER.

Potřeba sacharidů a hlavně části z nich cukrů se během dne zmenšuje. Proto si snídaní a oběd dejte klidně bohatý na sacharidy, večer jejich množství snižte a jezte spíš bílkoviny.

8.) Hlídejte si příjem – příliš mnoho nebo příliš málo kalorií škodí

Jíst příliš málo kalorií je stejně špatné jako jíst hodně. Nevěšte hlavu, není to tak složité.

9.) Soustřeďte se na jídlo

Pokud děláte během jídla něco jiného, sníte víc, než byste měli. Takže se posaďte a jezte v klidu a pomalu.

10.) Buďte dostatečně aktivní

Sedíte celý den u počítače? Trochu víc aktivity dokáže zázraky. Jeden den cvičení následovaný týdnem naprosté nečinnosti ale nestačí. Přitom nemusíte hned uběhnout maratón, aby byly změny vidět. Zkuste začít třeba s rychlou chůzí.

Potřebujete se hýbat přibližně 3-5 hodin týdně. Rozložte svou aktivitu do celého týdne!

Častým dlouhotrvajícím pohybem ve vyšší intenzitě (spinning, aerobic,…) si ale taky nepomůžete. Zapříčiňuje touhu po sacharidech, jejich zvýšenou konzumaci, zvýšenou produkci hormonu kortizolu a následné zvýšení tuku v těle.

chuze

11.) Nestresujte se tolik

Jak je na tom vaše duševní zdraví? Tomu často nevěnujeme pozornost. Stres má ale velký vliv na hladinu hormonů v těle, motivaci a hubnutí. Zkuste na tom trošku zapracovat. Odpočinek a uklidnění jsou stejně důležité.

12.) Dostatečně spěte

Kolik toho naspíte? Méně než 7 hodin…i to Vám podkopává snahu zhubnout. Spánek ovlivňuje vše, od zvýšení chutí až po rychlost metabolismu.

13.) Řešte své zdravotní problémy

Ano, existují i zdravotní problémy, které můžou „bránit hubnutí“. Nevěšte hlavu, ty postihují malé procento lidí. Pokud si myslíte, že mezi ně patříte, poraďte se se svým lékařem, určitě najdete řešení.

14.) Rozhýbejte Váš metabolismus

Moc velké snížení kalorického příjmu je pro metabolismus většinou pohroma. Tělo se přizpůsobí zpomalením výroby hormonů a metabolismu. A hubnutí se zastaví. S tím ale můžete bojovat cvičením nebo občasnými „dny volna“ (kdy jíte co chcete, zařaďte ho ale maximálně jednou týdně).

15.) Už máte ideální váhu

Zhubli jste a už to nejde a nejde víc? Je dost možné, že jste už teď na Vaší ideální hmotnosti. Tělo se dostalo do rovnovážného stavu a je mu tak dobře. Stojí Vám nějaká další dřina za to, mít o dvě kila méně? Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme.
Místo posedlosti kontrolou hmotnosti anebo procent tuku v těle se soustřeďte na vnímání těla jako celku, na radost z jeho funkčnosti a dokonalosti.

Co na závěr?

Hodně sil do snažení. Zapomeňte na zázračné diety JEZTE KVALITNĚ A HÝBEJTE SE.

Moc se těším na Vaše komentáře a zlepšení… BERTE TO S ÚSMĚVEM

usmev1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.