Rádce zdravého nákupu: jak vybírat tvarohy

Tvaroh v přírodní podobě

Tvaroh je další tradiční mléčný výrobek, který se spolu naučíme správně vybrat.
Patří totiž do českého jídelníčku od nepaměti. Určitě ho dobře znají hlavně ti, co posilují a chtějí výborný zdroj dobře stravitelných bílkovin bez přebytku tuků…..nebo ti co redukují svou hmotnost.

Ale proč je tak vhodný?
Kupovat raději ten ve vaničce nebo v alobalu?
Jaký je rozdíl mezi tvrdým a měkkým tvarohem?

Něco na začátek

Tvaroh se řadí mezi mléčné výrobky. Ale je to sýr, jogurt nebo něco mezi?
Kdo si myslel, že je to sýr, má pravdu. Tvaroh je nezrající sýr získaný kyselým srážením.

Proč na tvaroh určitě nezapomenout?

  • Je lehce stravitelný.
  • Obsahuje řadu cenných látek – plnohodnotné bílkoviny, minerální látky, vitamíny.
  • nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou výživovou hodnotu.
  • Dobře nás nasytí.

Minerální látky a vitamíny v tvarohu

Nejvýznamnější zastoupení z minerálních látek má v tvarohu vápník (cca 250 mg/100 g tvarohu). Ten se navíc z tvarohu velmi dobře vstřebává díky mléčnému cukru (laktóze).
Kromě vápníku najdeme v tvarohu i dostatek například fosforu, draslíku, mědi, zinku, hořčíku.
Z vitamínů jsou to hlavně ty rozpustné v tucích –  vitamín A, E a vitamíny ale i ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B.

Plnohodnotné bílkoviny

Tvaroh bychom mohli nazvat jako bílkovinnou potravinu, obsažené bílkoviny jsou navíc plnohodnotné, to znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

Pro koho se tvaroh hodí?

Tvaroh se svým složením (málo tuku, hodně bílkovin, málo energie) velmi hodí do redukční diety, kdy jde i o vytvoření vhodného poměru mezi svalovou hmotou a tukem.

Druhy tvarohů

V obchodě běžně najdeme dva typy – tvarohy měkké a tvarohy tvrdé. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Pokud se mléko sráží jen potravinářskou kyselinou, pak nám vznikne tvaroh tvrdý.
  • Pokud se ke sražení přidá navíc syřidlo vznikne – měkký tvaroh, který je víc „tekutý“.

Krok první a poslední – výběr podle tučnosti

Podle tučnosti použitého mléka je dělíme na:

  • odtučněné (0,1% tuku)
  • nízkotučné (do 1% tuku)
  • polotučné (do 5% tuku)
  • tučné (nad 5% tuku)

Podle obsahu tuku v sušině:

  • měkký neboli odtučněný (méně než 5 % tuku v sušině)
  • nízkotučný neboli jemný (méně než 15 %)
  • polotučný (15 – 25 %)
  • tučný (38 % a více)

Takže tvaroh měkký je tvaroh téměř bez tuku a tvaroh jemný je ten nízkotučný.
Čím má tvaroh více tuku, tím má jemnější konzistenci a je také chuťově výraznější. Rozumným kompromisem je tvaroh jemný.

Na pultech obchodů najdeme i tvarohy s delší trvanlivostí – toho bylo dosaženo následnou termizací tvarohu (bohužel dojde ke zničení žádoucí mikroflóry).

Co říkám na ochucené tvarohy?

Ty sladké obsahují bohužel vyšší množství sacharidů…ale proč si občas nemlsnout  😉 .

Sladké
Je výhodné, pokud tvarohový dezert obsahuje nižší obsah tuku a cukru. Pozor si dejte i na složení ochucující složky – ta s glukózo-fruktózovým sirupem nebude ta pravá.

Určitě znáte tvarohový dezert Ovofit, který je vyroben z odtučněného tvarohu a smetanového jogurtu, obsahuje i probiotické kultury a přidané vitaminy B1, B2 a E. Neobsahuje přidaný cukr, ale je doslazen náhradními sladidly, na které má každý jiný názor….je to na Vás. Jogurty jsou výborné pro bakterie, tvarohy pro bílkoviny, takže kombince tvarohu a jogurtu kombinuje obě výhody.
Ovocné tvarohy Milko jsou obohaceny rozpustnou vlákninou inulinem, který je potravou pro prospěšné bakterie, slouží tedy jako prebiotikum.
Matylda také od mlékárny Milko je fajn mlsací variatou… pokud už ty chutě příjdou.

Slané
Tyto tvarohy jsou ideální na mazání pečiva místo másla, ušetříte tak obrovské množství tuku. Navíc díky vysokému zastoupení bílkovin nebudete tak rychle hladoví.

Druhů je dost například – tvarohy ochucené zeleninou – paprika, zahradní směs (mlékárna Milko), tvarohy ochucené bylinkami, křenem, paprikou, žampiony (Milblu).

Ještě Vám něco dlužím: Rozdíl mezi tvarohem ve vaničce a v alobalu

Určitě nejde o staniol, jak se už léta říká, ale o alobal.
Nejde o to, v jakém obalu tvaroh je, záleží vždy na obsahu tuku v sušině a také na tom, jakou technologii výrobce použije. Složení i technologické postupy se výrobek od výrobku a výrobce od výrobce liší, takže tvrzení, že tvaroh v alobalu je automaticky lepší než tvaroh ve vaničce (nebo obráceně), je mýtus. Rozdíl není v obalu, ale ve složení.

Co s tvarohem, aby nenudil?

1. Domácí tvarohový dezert

Samozřejmě, že domácí výroba je domácí výroba – pokud přidáte třeba nestrouhanou hrušku, je připravený za chvilku a víte, co jste do něj daly.

2. Do pomazánek

Stačí smíchat s bylinkami, česnekem nebo třeba sardinkami…a je hotovo.

3. Pečení

Fajn vláčnost utvoří v buchtách a koláčích…navíc jimi dodáte i bílkoviny ne jen cukr.
Chcete inspiraci? Co pár mých receptu…bleskový ovocný koláček s tvarohem, tvarohový koláček s jablky a skořicí, mrkváček s tvarohovou peřinkou, limetkovo-makový dort (viz obrázek)

4. Mugcake

Můžete ním doplnit i snídaně jako třeba snídaňovou rychlovku mugcake – mugcake s tvarohem.

Jaké jsou ty Vaše nej tvarohové recepty? 

Limetkovo-makový dort s malinami