Zdravé silvestrovské zakousnutí

Silvestr jde oslavit i zdravým pohoštěním například tyčinkami a dipem

Včera jsem dělala generálku na Silvestra…a jak jinak než zdravě :). Ráda se s Vámi podělím o recepty na zdravé pohoštění.
Tyto tyčinky vykouzlíte za chviličku a potěšíte s nimi vinaře, pivaře i nealkoholiky :).

Italské Grissiny k nakousnutí

Co je třeba doma vyštrachat?

  • 200 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička cukru
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce olivového oleje (já jsem použila bazalkový olivový olej)
  • sůl (2-3 lžičky do těsta)
  • tymián
  • přísady pro fajnovější mlsálky: olivy, sušená rajčata, parmezán a mnoho dalšího, co Vás napadne

Jak na to? … Je to stráááášně složité

Droždí rozdrobíme, přidáme k němu lžičku cukru, lžíci mouky a pár lžic vlažné vody. A necháme vzejít kvásek pod utěrkou.

Mezitím než se kvásek probudí k životu, smícháme v misce obě mouky, sůl, olivový olej, zbytek vody, koření a další přísady podle Vaší chuti.

Přidáme kvásek a vše spolu prohněteme. Podle potřeby můžete přidat mouku nebo vodu, tak vytvoříme hladké těsto a dáme ho znovu kynout. Asi po půl hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.

Těsto krájíme na jednotlivé kousky a vyválíme rukama tyčinky, které necháme na vále ještě trošku vykynout (potom se dají lépe zakroutit a drží tvar). Tyčinky zakroutíme, tak že oba konce kroutíme proti sobě.

Tyčinky přeneseme na plech s pečícím papírem pokapaný olivovým olejem a vkládáme do trouby vyhřáté na 200°C.

Pečeme dozlatova – přibližně 20 minut.

Brčálový dip

  • zralé avokádo
  • šťáva z citrónu
  • zakysaná smetana
  • sůl, česnek

Jak na to?

Avokádo vydlabeme a vnitřek rozmačkáme (můžete případně použít tyčový mixér). Pokapeme citrónem (jinak zhnědne).

Přidáme podle gusta 🙂 zakysané smetany, soli a česneku.

Podáváme k tyčinkám.

Návštěvníci se budou jistě oblizovat :).
Budu se moc těšit na Vaše hostitelské  úspěchy v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.