DÝNĚ právě dozrávají a čím blíž k podzimu, tím víc jich v obchodě najdeme.
Vybrala jsem recepty, kvůli kterým stojí za to se do dýně zamilovat.
Je toho opravdu hodně, co se dá z dýní vyrobit a není to halloweenský zubatý úsměv.
Které dýňové odrůdy vyzkoušet?
Možná už dlouho koukáte po rozmanitých druzích v obchodě a nevíte, co z které uvařit.
Ráda Vám s tím pomůžu.
DÝNĚ HOKAIDO
- Rozhodně nejdostupnější druh a zároveň i nejjednodušší na přípravu.
- Nejvíc mě na ní baví, že ji nemusíte loupat, stačí vydlabat semínka a je to. Používá se i se slupkou, protože ta teplem změkne.
- V obchodě narazíte na oranžové nebo zelené plody o hmotnosti kolem jednoho kila. Má nasládlou oranžovou dužninu.
- Je ideální na všechno – od polévek přes pyré po pečení.
MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ
- Její plody jsou zajímavé svými barokními tvary.
- Váží kolem šesti kilogramů, takže si s ní můžete vyhrát do opravdu spousty jídel.
- Má výrazně sytě oranžovou dužinu s velmi silnou chutí. Její slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou.
- Dovolí nám využití nasladko i naslano.
MÁSLOVÁ DÝNĚ
- Tvarem připomíná hrušku, svou bělavou barvou zase tolik nezaujme, ale věřte, že je nejekonomičtější, protože obsahuje nejméně semen.
- Dužina má výraznější barvu a asi i nejvýraznější chuť.
- Tepelnou úpravou v ní probudíte jemné, máslovo-oříškové tóny, především když ji upečete.
- Po upečení ji klidně můžete ještě rozmixovat do polévky nebo do koláče, dvě tepelné úpravy za sebou klidně snese.
- Je ideální na výrobu pyré.
VELKOPLODÁ DÝNĚ GOLIÁŠ
- Tyto až 30-ti kilogramové oranžové krásky jsou ideální na zavařování.
ŠPAGETOVÁ DÝNĚ
- Toto dýně nosí název podle svých špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne.
- Není tolik sladká jako jiné druhy.
- Má kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oranžovou barvu.
- Rozpůlenou dýni stačí jen upéct v troubě položenou řezem dolů a máte o zábavu postaráno.
- Klidně ní můžete nahradit těstoviny. Sluší ji kombinace s různými omáčkami. Zkuste třeba tu rajčatovou.
- Lze ji použít i místo nudlí do polévky.
Než začnete vařit z dýně
Po nákupu nebo sběru nechte ideálně dýně 14 dní odpočívat. Odpočinkem se zlepší chuťové i výživné vlastnosti dýně přeměnou části škrobů na cukry.
V temnu a suchu vydrží ale klidně i půl roku. V teple bude trochu vysychat slupka a bude se vám pak dýně hůř loupat, ale přežít by taky měla docela dlouho.
Neodolatelné dýňové recepty
Do některých receptů je potřeba dýňové pyré do jiných celá dýně.
DÝŇOVÉ PYRÉ
- Pyré vyrobíte když kousky dýně omyjte, nakrájíte na kousky velké asi dva centimetry, nasypte je do kastrůlku a podlijte čtyřmi lžícemi vody. Osolíte špetkou soli a zakryté podusíte na mírném ohni 20 minut doměkka.
- Nakonec lehce rozmačkáte vidličkou a necháte vychladnout, případně můžete rozmixovat.
- Tohle pyré využijete nejen jako přísadu do pečení, jako polotovar do omáčky k masu, k výrobě krémového italského risotta nebo jako přísadu do zapékaných lasagní.
- Pyré ze všech nejdýňovatější uvaříte z dýně máslové.
DÝNĚ NASLANO
PEČENÁ DÝNĚ
- Nejjednodušší a přitom jeden z nejchutnějších způsobů přípravy je pečená dýně.
- Často přijdu z práce, „hodím“ na plech měsíčky dýně a brambor, dochutím kořením, přidám maličko oleje a dám na 20 minut péct… a za chvilku mám večeři hotovou.
- Stačí přidat jen salát z čerstvé zeleniny a dip … a nic mi je štěstí nechybí.
KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA
- Chcete superrychlý oběd? Tohle je vsázka na jistotu: Superrychlá dýňová polévka
DÝŇOVÉ RIZOTO
- Další opravdu rychlý recept s vůní Itálie – Dýňové rizoto.
DÝŇOVÉ NOKY
Trošku pracnější recept, ale určitě si „pošmáknete“ – Dýňové noky.
DÝŇOVÉ RAVIOLLY
Aby té italské inspirace nebylo dost – Dýňové ravioly.
SLADKÉ PEČENÍ S DÝNÍ
- Dužina dýně je vynikající surovina do sladkých receptů.
- Použít můžete jakýkoliv typ, nejvíce se však na pečení hodí sladká máslová dýně.
- Dýni můžete použít i místo mrkve ve vašem oblíbeném receptu na mrkvový dort.
- Nebojte se ani chuťových kombinací: Dužinu nastrouhejte a smíchejte se skořicí a její přirozenou sladkost zvýrazněte trochou medu. Dýně si dobře rozumí i se zázvorem a citrónovou kůrou.