Super jednoduchý a rychlý recept na svačinku na cesty a nejen na ně. Myslím, že ikdyž i nimi pohostíte náhlou návštěvu neuděláte chybu.
Hlavním kouzelníkem je v tomto receptu LNĚNÉ SEMÍNKO. S placičkami dokáže skoro zázraky :).
Tohle semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají výborné účinky na naše zdraví a vaří skoro za nás :).
Jsou například zdrojem vápníku, železa, hořčíku, vitamínů skupiny B, ale hlavně nedostatkových omega 3 mastných kyselin.
Tak hurá na recept
Co mít po ruce?
- 18 lžic lněných semínek (hnědých nebo zlatých)
- 6 lžic loupaných slunečnicových semínek
- 3 lžíce vody na každou lžíci lněných semínek – já použila 54 lžic…to bylo počítání :), když se spletete nic se neděje
- ¼ lžičky himalajské soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- můžete přidat i dýňová semínka a spoustu dalších zdravých dobrot
A začínáme kouzlit…
Všechny přísady smícháme a směs necháme 15 minut bobtnat. Když na ni zapomenete a necháte déle nic se neděje, semínka si s tím poradí :). Lněná semínka necháme kouzlit – nasáknou totiž tekutinu a vytvoří kolem sebe takový gel a díky němu právě drží všechno pohromadě, takže si pošmákne i kdejaký vegan ;-).
Plech vyložíme pečícím papírem nebo pečící podložkou na více použití – z ní jdou krekry výborně odloupnout. Pomocí lžíce klademe semínkovou směs na plech do tvaru menších placiček. Pečeme na 180° asi 15 minut. Upečené poznáme, pokud můžeme odloupnout kraje.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout – potom jen odloupneme z papíru a hurá na výlet…
Pár vychytávek nakonec:
Placičky jsou výborné i samotné, ale jestli chcete ještě víc „zazářit“, přidejte různé dipy a zeleninku. Nebo je namažte nějakou výbornou pomazánkou.
Krekry vydrží čerstvé docela dlouho, pokud je dobře uložíte do uzavřené nádoby a do sucha a chladna.
Umím si je představit i jako fajn součást piknikového košíku…
Jak se Vám povedly? Mě takhle…