Zamilujte se do dýně

DÝNĚ právě dozrávají a čím blíž k podzimu, tím víc jich v obchodě najdeme.
Vybrala jsem recepty, kvůli kterým stojí za to se do dýně zamilovat.
Je toho opravdu hodně, co se dá z dýní vyrobit a není to halloweenský zubatý úsměv.

Které dýňové odrůdy vyzkoušet?

Možná už dlouho koukáte po rozmanitých druzích v obchodě a nevíte, co z které uvařit.
Ráda Vám s tím pomůžu.

DÝNĚ HOKAIDO

  • Rozhodně nejdostupnější druh a zároveň i nejjednodušší na přípravu.
  • Nejvíc mě na ní baví, že ji nemusíte loupat, stačí vydlabat semínka a je to.  Používá se i se slupkou, protože ta teplem změkne.
  • V obchodě narazíte na oranžové nebo zelené plody o hmotnosti kolem jednoho kila. Má nasládlou oranžovou dužninu.
  • Je ideální na všechno – od polévek přes pyré po pečení.

dýněhokaido

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ

  • Její plody jsou zajímavé svými barokními tvary.
  • Váží kolem šesti kilogramů, takže si s ní můžete vyhrát do opravdu spousty jídel.
  • Má výrazně sytě oranžovou dužinu s velmi silnou chutí. Její  slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou.
  • Dovolí nám využití nasladko i naslano. 

dýněmuškátová

MÁSLOVÁ DÝNĚ

  • Tvarem připomíná hrušku, svou bělavou barvou zase tolik nezaujme, ale věřte, že je nejekonomičtější, protože obsahuje nejméně semen.
  • Dužina má výraznější barvu a asi i nejvýraznější chuť.
  • Tepelnou úpravou v ní probudíte jemné, máslovo-oříškové tóny, především když ji upečete.
  • Po upečení ji klidně můžete ještě rozmixovat do polévky nebo do koláče, dvě tepelné úpravy za sebou klidně snese.
  • Je ideální na výrobu pyré.

dýněmáslová

VELKOPLODÁ DÝNĚ GOLIÁŠ

  • Tyto až 30-ti kilogramové oranžové krásky jsou ideální na zavařování.

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

  • Toto dýně nosí název podle svých špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne.
  • Není tolik sladká jako jiné druhy.
  • kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oranžovou barvu.
  • Rozpůlenou dýni stačí jen upéct v troubě položenou řezem dolů a máte o zábavu postaráno.
  • Klidně ní můžete nahradit těstoviny. Sluší ji kombinace s různými omáčkami. Zkuste třeba tu rajčatovou.
  • Lze ji použít i místo nudlí do polévky.

dýněšpagetová

Než začnete vařit z dýně

Po nákupu nebo sběru nechte ideálně dýně 14 dní odpočívat. Odpočinkem se zlepší chuťové i výživné vlastnosti dýně přeměnou části škrobů na cukry.
V temnu a suchu vydrží ale klidně i půl roku. V teple bude trochu vysychat slupka a bude se vám pak dýně hůř loupat, ale přežít by taky měla docela dlouho.

Neodolatelné dýňové recepty

Do některých receptů je potřeba dýňové pyré do jiných celá dýně.

DÝŇOVÉ PYRÉ

  • Pyré vyrobíte když kousky dýně omyjte, nakrájíte na kousky velké asi dva centimetry, nasypte je do kastrůlku a podlijte čtyřmi lžícemi vody. Osolíte špetkou soli a zakryté podusíte na mírném ohni 20 minut doměkka.
  • Nakonec lehce rozmačkáte vidličkou a necháte vychladnout, případně můžete rozmixovat.
  • Tohle pyré využijete nejen jako přísadu do pečení, jako polotovar do omáčky k masu, k výrobě krémového italského risotta nebo jako přísadu do zapékaných lasagní.
  • Pyré ze všech nejdýňovatější uvaříte z dýně máslové. 

DÝNĚ NASLANO

PEČENÁ DÝNĚ

  • Nejjednodušší a přitom jeden z nejchutnějších způsobů přípravy je pečená dýně.
  • Často přijdu z práce, „hodím“ na plech měsíčky dýně a brambor, dochutím kořením, přidám maličko oleje a dám na 20 minut péct… a za chvilku mám večeři hotovou.
  • Stačí přidat jen salát z čerstvé zeleniny a dip … a nic mi je štěstí nechybí.

dynepecena

KRÉMOVÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

tortily3

DÝŇOVÉ RIZOTO

dynove-rizoto2

DÝŇOVÉ NOKY

Trošku pracnější recept, ale určitě si „pošmáknete“ – Dýňové noky.

dynove-noky1

DÝŇOVÉ RAVIOLLY

Aby té italské inspirace nebylo dost – Dýňové ravioly.

IMG-20170916-WA0004

SLADKÉ PEČENÍ S DÝNÍ

  • Dužina dýně je vynikající surovina do sladkých receptů.
  • Použít můžete jakýkoliv typ, nejvíce se však na pečení hodí sladká máslová dýně.
  • Dýni můžete použít i místo mrkve ve vašem oblíbeném receptu na mrkvový dort.
  • Nebojte se ani chuťových kombinací: Dužinu nastrouhejte a smíchejte se skořicí a její přirozenou sladkost zvýrazněte trochou medu. Dýně si dobře rozumí i se zázvorem a citrónovou kůrou.

Tak jaký dýňový recept vyzkoušíte?

dýně

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Napsat komentář