Špaldové linecké cukroví

Linecké cukroví ze špaldové mouky.

Linecké cukroví je českou klasikou, tenhle recept je trošku „ozdravený“ použitím špaldové mouky a medu místo cukru. Chutná ale stéle stejně lahodně.

Co si připravit na cca 60 kusů (30 slepovaných)?

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g klasického (nebo přepuštěného) másla
  • 100 g medu (ideálně tekuté konzistence) nebo rostlinného sirupu
  • marmeláda dle potřeby – ideálně kyselejší druhTIP: 
    Do těsta můžete ještě použít kůru z chemicky neošetřeného citrónu nebo zrníčka vanilky.

Jak na to?

  1. Změklé máslo vymícháme s medem.
  2. Postupně po částech zapracujeme mouku.
  3. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice přes noc (nebo na několik hodin) odpočinout.
  4. Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary – jedny bez dírky, druhé s dírkou.
    S těstem se pracuje dobře, stačí podsypávat jen trošku (snažte se podsypávat, co nejméně), skoro se netrhá a nelepí.
  5. Pečeme na 180°C cca 6 minut nebo do zlatova.
  6. Hotové vychladlé linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila ostružinovou nebo rybízovou.
    Tohle cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení.
Zkusíte tuhle ozdravenou klasiku?
Linecké cukroví ze špaldové mouky.