Linecké cukroví je českou klasikou, tenhle recept je trošku „ozdravený“ použitím špaldové mouky a medu místo cukru. Chutná ale stéle stejně lahodně.
Co si připravit na cca 60 kusů (30 slepovaných)?
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g klasického (nebo přepuštěného) másla
- 100 g medu (ideálně tekuté konzistence) nebo rostlinného sirupu
- marmeláda dle potřeby – ideálně kyselejší druhTIP:
Do těsta můžete ještě použít kůru z chemicky neošetřeného citrónu nebo zrníčka vanilky.
Jak na to?
- Změklé máslo vymícháme s medem.
- Postupně po částech zapracujeme mouku.
- Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice přes noc (nebo na několik hodin) odpočinout.
- Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary – jedny bez dírky, druhé s dírkou.
S těstem se pracuje dobře, stačí podsypávat jen trošku (snažte se podsypávat, co nejméně), skoro se netrhá a nelepí. - Pečeme na 180°C cca 6 minut nebo do zlatova.
- Hotové vychladlé linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila ostružinovou nebo rybízovou.
Tohle cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení.