Rukolové pesto (vegan, bez lepku)

Už jste zkoušeli jiné pesto než to  bazalkové? Já jsem se vrhla na rukolové. Použité kešu oříšky svou nasládlostí trochu vyváží štiplavost rukoly a česneku.

Můžete ho vyzkoušet s těstovinami nebo na opečené toastíky.

Co si připravit (cca 1 sklenička)?

  • 4 hrsti rukoly (cca 1 balení) – pořádně ji propláchneme a necháme oschnout
  • cca 4 lžíce olivového oleje
  • kešu ořechy (podle vaší chuti, já použila 2 hrsti kešu zlomků)
  • česnek
  • sůl
  • může být: trocha bazalky, citrónová nebo limetková šťáva

Jak na to?

  1. Oříšky opražíme nasucho na pánvi. A dáme je zchladnout.
  2. Do mixéru (klidně může být i tyčový) dáme nejprve ořechy. Ty pomixujeme.
  3. Pak přidáme rukolu, olej, malý stroužek česneku a sůl (případně bazalku, citrónovou šťávu). A znovu rozmixujeme.

Pesto uchovávejte v ledničce, ideálně na povrchu zalité olejem. Má využití třeba do těstovin nebo na toastíky.

Něco navíc: Toastíky s pestem

Co si připravit?

  • pečivo, nejlépe celozrnné
  • zralá rajčata
  • mozzarella
  • rukolové pesto

Jak na to? 

  1. Bagety nakrájíme na plátky a nasucho je opečeme v topinkovači.
  2. Natřeme na ně pesto a ozdobíme rajčaty a mozzarellou.

A máte můžete si křoupat…