Dýňové noky

Blíží se podzim a já dostala chuť udělat něco z dýně. Myslím, že se Vám budou „dělat boule za ušima“.

Suroviny:

– 1 menší dýně hokaidó
– cca 300 g polohrubé mouky
– 1 vejce (nemusí být)
– cca 3 lžíce olivového oleje
– sůl, pepř, bylinky

Jak na to?

  1. Dýni očistíme a zbavíme semínek. Slupku můžete nechat. Nakrájíme ji na malé kousky.
  2. Vložíme na plech pokapaný olejem. Kousky dýně taky pokapeme a pečeme v troubě na 200°C do změknutí (cca 40 minut).
  3. Dýni vyndáme z trouby a oloupeme z ní slupku.
  4. Dužinu rozmačkáme vidličkou nebo tyčovým mixérem (v běžném mixéru moc nedoporučuju). Přidáme k ní mouku, vejce, trochu olivového oleje a sůl. Můžeme přidat i pepř a čerstvě nasekané bylinky.
  5. Vytvoříme tužší, ale vláčné těsto. Rukama z něj vypracujeme válečky o průměru asi 2 až 3 cm. Z válečků odkrajujeme zhruba 2 cm velké kousky.
  6. Vaříme v osolené vodě.

PS: Jedno poučení – těsto je třeba dost osolit, jinak vynikne sladká chuť dýně.

Já jsem k nim připravila svoji mistrovskou paprikovou omáčku.
Ale určitě bude fajn i parmezán nebo dušený špenát.

Dobrou chuť a krásný prosluněný víkend
Vaše Vrbička

IMG_1272

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Napsat komentář