Léto svádí k osvěžujícím nepečeným dezertům. Tenhle je navíc veganský a bez lepku.
Co si připravit (1 dortová forma)?
Korpus:
- 150 gramů jáhel
- 2 lžíce kakaa (neslazeného – nejlépe v raw kvalitě) nebo carobu
- 4 lžíce datlového sirupu
- 3 lžíce mletého kokosu
- 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěný)
„Krém“
- 8 větších jablek
- 1 vanilkový biopudink bez lepku (já používám od firmy Amylon, mají ho třeba v Tescu)
Jak na to?
- Jáhly propláchneme horkou vodou, vložíme do hrnce a zalijeme čtyřnásobkem tekutiny (třeba vody).
- Rozvaříme je na kaši.
- Do hotové kaše přimícháme kakao, kokos, datlový sirup a rozpuštěný kokosový tuk. A rozetřeme na dno dortové formy (můžete vytvořit i okraj jestli chcete.
- Ve druhém hrnci si připravíme jablka – oloupeme a odjadřincujeme je, nakrájíme je na menší kousky a s troškou vody podusíme do měkka.
- K rozvařeným jablkům přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě (asi 3 dcl vody na jeden pudink).
- Pokud je jablečná směs málo sladká, můžeme ji přisladit javorovým nebo jiným sirupem (datlový barví směs dohněda).
- Hotovou jablečnou směs navrstvíme na kakaovou vrstvu a necháme v lednici zatuhnout.
A můžeme si pochutnávat…
TIP:
Můžete podávat se zmrzlinou nebo kokosovou šlehačkou.