Jáhlový dort s kakaovým korpusem a jablky (vegan, bez lepku)

Léto svádí k osvěžujícím nepečeným dezertům. Tenhle je navíc veganský a bez lepku.

Co si připravit (1 dortová forma)?

Korpus:

  • 150 gramů jáhel
  • 2 lžíce kakaa (neslazeného – nejlépe v raw kvalitě) nebo carobu
  • 4 lžíce datlového sirupu
  • 3 lžíce mletého kokosu
  • 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěný)

„Krém“

  • 8 větších jablek
  • 1 vanilkový biopudink bez lepku (já používám od firmy Amylon, mají ho třeba v Tescu)

Jak na to?

  1. Jáhly propláchneme horkou vodou, vložíme do hrnce a zalijeme čtyřnásobkem tekutiny (třeba vody).
  2. Rozvaříme je na kaši.
  3. Do hotové kaše přimícháme kakao, kokos, datlový sirup a rozpuštěný kokosový tuk. A rozetřeme na dno dortové formy (můžete vytvořit i okraj jestli chcete.
  4. Ve druhém hrnci si připravíme jablka – oloupeme a odjadřincujeme je, nakrájíme je na menší kousky a s troškou vody podusíme do měkka.
  5. K rozvařeným jablkům přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě (asi 3 dcl vody na jeden pudink).
  6. Pokud je jablečná směs málo sladká, můžeme ji přisladit javorovým nebo jiným sirupem (datlový barví směs dohněda).
  7. Hotovou jablečnou směs navrstvíme na kakaovou vrstvu a necháme v lednici zatuhnout.
A můžeme si pochutnávat…

TIP:
Můžete podávat se zmrzlinou nebo kokosovou šlehačkou.