Zlato Středomoří: olivový olej

Olivový olej je doslova zlato Středomoří. A proč?

Je jedním z nejlepších stolních olejů vůbec.
Má vynikající chuť a vysokou výživnou hodnotu.

olive-oil-968657_960_720

Jak ale vybrat v obchodě ten „pravý“?

Olivové oleje se obecně dělí na panenské, rafinované a směsi obou skupin.

Panenské oleje – jsou lisované přímo z celých plodů za studena (do 50 °C), proto si zachovává své přirozené aroma.
Při jeho získávání nesmí být použita žádná chemie.
Je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky, které byly obsaženy v olivách.
Maličkou vadou na kráse je jejich nižší trvanlivost a nízká tepelná stabilita, proto je dobré je využít hlavně na studenou kuchyni.

  • Extra panenský olej (Extra virgin) – získaný přímo z plodů olivovníku. Při jeho výrobě byly použity jen mechanické postupy. Nejvyšší kvalitu mají oleje lisované bez pecek – denocciolato. Je to pouze tzv. o šťávu z oliv.
    Tento druh je vhodný pro přípravu všech studených pokrmů, marinád a salátů.
  • Panenský olej (Virgin) – získaný přímo z plodů olivovníku. Při jeho výrobě byly také použity jen mechanické postupy. Od extra panenského se liší jen vyšší maximální kyselostí.
    Hodí se do salátů, předkrmů a jiných studených pokrmů.
  • Běžný panenský olej – liší se povolenou kyselostí

Rafinované oleje – jsou lisovány za vysokých teplot a tlaků.
Navíc bývá ještě chemicky upraven.
Pomocí rafinace se snižuje kyselost olejů a odstraňují se všechny vady barvy a zápachu.
Tyto oleje jsou vhodnější pro tepelnou úpravu.

  • Rafinovaný olej – získaný rafinováním panenského oleje
  • Rafinovaný olej z pokrutin – získaný rafinováním surového oleje z pokrutin

Směsi

  • Olivový olej – získaný smícháním rafinovaného a panenského oleje
  • Olej z pokrutin – získaný smícháním rafinovaného oleje z pokrutin a panenského oleje. Získává se z pevného odpadu nebo pasty po lisování nebo odstřeďování oleje.

JAK DRUHY ODLIŠIT:

U kvalitního olivového oleje musí být napsáno panenský nebo extra panenský či extra virgin oil.
Přehnaně levný panenský olej by u Vás měl vzbudit podezření a pečlivější četbu etikety.

Jaký olivový olej tedy používat na smažení?

Extra panenský olivový olej při vysokých teplotách ztrácí své blahodárné látky. To neznamená, že přestává být zdravým. Přichází ale o to, proč je ceněný.

Na tepelnou úpravu tedy použijte klidně rafinovaný olivový olej. Nebo při smažení a dlouhém pečení ho můžete nahradit olejem lacinějším – řepkovým, který je i stabilnější.

Olivový olej je tedy dobrý všude tam, kde je teplá úprava krátká. Pak se v něm uchovávají všechny cenné látky a prospívá zdraví.

Co je na něm tak zázračného?  😉 

  • Tento olej pomáhá snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob, tedy onemocnění srdce.
  • Obsahuje antioxidanty (polyfenoly, lignany a squalen) a vitamíny (např. skupiny A, D, E a K).
    Vysoký je hlavně obsah vitamínu E, který má příznivý vliv na pohlavní orgány a nervosvalovou činnost.
  • Jelikož tento olej obsahuje až obsahuje 80% nenasycených mastných kyselin pomáhá také snižovat hladinu tzv. špatného (nepříznivého; tzv. snižuje hladinu škodlivých LDL lipoproteinů) cholesterolu.
  • Podporuje trávení. Má vynikající účinky na trávicí ústrojí – játra, žaludek, střeva, slinivku a žlučník. Je velmi dobře stravitelný, proto se doporučuje zvláště pro malé děti a starší lidi.
  • Zpomaluje stárnutí.
  • Má uklidňující a osvěžující účinky na kůži.
  • Nezanedbatelný je i jeho přínos jako prevence rakoviny.

3  DOBRÉ RADY NAKONEC:

  1. Nenechávejte olej na lince vedle sporáku, ztrácí tak svoji kvalitu a chuť.
  2. Neskladujte olivový olej v chladnu, či lednici, potom se zakalí. Tím ale neztrácí na hodnotě, stačí ho jen přemístit na místo s pokojovou teplotou. Kal zmizí za krátkou dobu.
  3. Tento olej byste neměli nikdy zahřívat až na jeho bod varu. Při něm se totiž chemické složení oleje začíná měnit: začínají se tvořit látky, které jsou pro tělo škodlivé a za určitých okolností také karcinogenní.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s „oliváčkem“?
Nenechávejte si je pro sebe  😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.