Kroupy… jak se do nich zamilovat?

Dnes máme v hledáčku dávno zapomenuté kroupy. Zkuste je… Překvapí vás.

Některá jídla nemusí být složitá. Někdy stačí jednoduché suroviny, snadné vaření a dobrota je na světě. A ještě navíc, když je to za málo peněz… Ideální kombinace!

Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna. Naštěstí se vrací do módy a dají se z nich připravit velké dobroty :).

Co to vlastně jsou kroupy?

Kroupy jsou zrna obilovin, která jsou jen zbavena obalových vrstev (otrub). Právě proto, že je zachovaná jejich celistvost, obsahují spoustu cenných látek v té nejpřirozenější kvalitě.
Jsou dobře stravitelné, přitom na rozdíl třeba od kuskusu zaplní žaludek a nasycení zůstanete déle.
Chutnají lehce po oříšku.
Nejčastěji se vyrábí z pšenice nebo ječmenu. Alternativou jsou špaldové kroupy, které jsou na trhu k dostání pod označením kernotto. 

Co umí?

  • Ječmen preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím.
  • Obsahují hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník, železo.
  • Pravidelná konzumace krup čistí střeva od toxinů a dalších škodlivých látek.
  • Obsažené železo zlepšuje krvetvorbu a zabraňuje chudokrevnosti.
  • Kroupy podporují činnost mozku a celé nervové soustavy, upravují trávení, snižují cholesterol a stabilizují hladinu cukru v krvi.
  • Z vitamínů dominují hlavně vitamíny skupiny B, důležité například pro správnou funkci nervového systému (prevence proti psychickému i fyzickému vyčerpání) a vitamín E (významný antioxidant).
  • Kromě komplexních sacharidů (polysacharidů) obsahují poměrně velké množství rostlinných bílkovin.
  • Neméně důležitý je i obsah cenné vlákniny.

Jak kroupy připravit?

Kroupy je vhodné, proto aby byly lépe stravitelné a využitelné, několik hodin před vařením namočit ve vodě (min. 3-4 hodiny), nejlépe přes noc. Urychlíme tím i jejich následnou přípravu a zkrátíme dobu varu.

Namáčení ale není nepostradatelné, pokud nestíháme, můžeme je vařit i bez namáčení. Nikdy ale nesmíme zapomenout je důkladně propláchnout od případných nečistot.

Jak je vařit?

U vaření platí, že čím větší kroupy, tím delší doba varu.

  1. Kroupy pořádně propláchneme ve studené vodě.
  2. Nasypeme je do velkého hrnce – počítejte s tím, že kroupy během vaření pění a také až třikrát zvětší svůj objem.
  3. Zalijeme asi třemi díly vody, přiklopíme poklicí a na mírném plameni vaříme do změknutí. Větší kroupy se mohou vařit až hodinu.

Protože je vaření krup docela časově náročné, uvařte celé balení najednou. Ty které ihned nespotřebujete, uchovávejte 2-3 dny v ledničce nebo je zamrazte (neublížíte jim).

Co s nimi?

  • Kroupy můžete používat všude tam, kde byste použili jinou přílohu – do polévek, na zahuštění, zapékání nebo jako samostatnou přílohu.
  • Z drobných krupek můžete připravit třeba i pomazánku nebo je smíchat se zeleninovým salátem a doplnit kuřecím masem.
  • Výborně je využijeme i do karbanátků, sekané nebo nádivky.
  • Zamražené kroupy máte pohotově při ruce, když vám bude chybět například zavářka do polévky (pak bude stačit, když je ke konci varu do polévky přihodíme, aby se prohřály).

Krupoto

Hodí všude tam, kde byste použili rýži. Variací na naše české „rizoto“ je krupeto.

Tady najdete na krupeto dva recepty: Žampionové krupoto, a trošku netradiční kroupy s kapustou a brusinkami.

Polévky

Můžete je přidat do vývarů nebo do hrstkové polévky. Pokud vám zbyde vývar z uzeného masa, přidejte do něj prolisovaný česnek, sušenou majoránku a uvařené kroupy. Vznikne chutná a rychlá uzená polévka, která vás v těchto sychravých dnech zahřeje.

Nastavovaná kaše

Jde o tradiční jídlo lidové kuchyně. Je levné a navíc zasytí. Bramborová kaše se nastaví vařenými kroupami nebo krupkami a přidáme tak větší výživovou hodnotu.

Staročeský houbový kuba

Do tradičního kuby patří kroupy, houby, majoránka, česnek a cibule. Je to velmi snadné, rychlé a levné jídlo.

Šoulet

Šoulet, někdy také označován jako kočičí svatba, je jednoduché, původně bezmasé jídlo. Jde o jídlo z krup, hrachu, smažené cibulky, ochucené česnekem a majoránkou. Pochází z židovské kuchyně. Šoulet má mnoho podob. Místo hrachu se používá čočka nebo dokonce fazole.

Tak co dáte kroupám šanci?

Kroupy s kapustou a brusinkami je netradiční zimní bezmasý recept z dávno zapomenutých krup