Máte tak rádi polévky jako já? Ale jak z nich udělat dobrotu, když zrovna nemáte vývar po ruce?
Můžete se předpřipravit než sáhnout po kupované kostičce.
Víte jak?
Že nemáte na dlouhé vaření vývaru čas? Já také ne 😉
Klasický domácí vývar ničím nenahradíte, ale v nouzi je možné použít některé přijatelnější varianty.
Obávaný glutamát
- Glutaman (také nazývaný jako glutamát) je běžnou součástí většiny „polévkových kostek“.
- Jedná se o sůl odvozenou od kyseliny glutamové, která společně se svými solemi je přirozenou součástí některých živočišných i rostlinných potravin.
- Glutamát je ale často používán jako látka zvýrazňují chuť a vůni… A to už je zádrhel 🙂. Dodává pokrmům výraznou masovou chuť, která je nazývána jako pátá chuť „umami“.
- Pokud bude glutamát na čelním místě ve výčtu použitých surovin, není potravina moc vhodná, protože pravděpodobně maskuje fádní chuť a nižší kvalitu.
- Navíc tím navykáme tělo na intenzivnější chuť a přirozená chuť jídla nám nebude připadat dost intenzivní.
- Ikdyž nepatří ani mezi karcinogeny nebo alergeny, je vždy výhodnější sázet na přirozenou chuť a vyhnout se mu. Jak na to?
Vhodnější varianty
Zkuste vybírat kostičky bez glutamátu, to jsou třeba ty z řady Natur od firmy Vitana. Koupíte ho v běžných supermarketech.
Dalším přijatelným druhem jsou bujóny Würtz, jejichž suroviny jsou navíc BIO.
Některé další druhy bez glutamátu můžete koupit ve „zdravé výživě“.
Můžete se předpřipravit
Domácí bujón je přece jen nejlepší variantou. Že zabere moc času…nemusíte ho přeci jen vařit každý den.
Výbornou možností je uvařit si ho větší dávku, zamrazit a používat podle potřeby. Výborně to funguje například s vývarem zamraženým v kostičkách na led.
Jak připravíme domácí bujónové kostičky?
Čirý bujón bez přebytečného tuku vaříme v odklopeném hrnci, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu. Vychlazenou koncentrovanou bujónovou dobrotou naplníme mističky na výrobu ledových kostek. A zamrazíme. Po čase kostky vyklopíme z mističek a přesypeme do igelitových sáčků nebo plastových dóz. Zmražený extrakt použijeme na výrobu omáček a polévek.
Dobrou neglutamátovou chuť 😉
Zdroje:
Brát, J. Mýty a fakta o glutamátu.http://www.vimcojim.cz/files/odbornik/myty%20a%20fakta%20o%20glutamatu.pdf