Na co jsou jednotlivé bezlepkové mouky vhodné a jaké mají vlastnosti?
To prozradí tento článek.
Rýžová mouka
- Je oblíbená pro svou jemnost, jídlu dodá jemnou strukturu.
- Zvětšuje objem těsta.
- Přidáním rýžové mouky do bezlepkových směsí zlepšíte pojivost těsta.
- Hodí se na: zahušťování polévek a omáček. Využít ji ale můžete i při pečení bábovek, koláčů, mazanců, cukroví, sušenek, muffinů či k přípravě palačinek, drobenka na sladké pečení, sušenky, korpusy, nekynuté dezerty.
- Je potřeba k ní přidat xanthanovou nebo guarovou gumu – jinak bude těsto velmi drobivé.
Kukuřičná mouka
- Mouka z jemně namleté kukuřice.
- Má vysokou pojivost, nadlehčuje těsto.
- Nejlépe namíchat ji s další bezlepkovou moukou.
- Ideálně používat na speciální recepty určené přímo pro kukuřičnou mouku.
- Hodí se na: obalování, výrobu palačinek, zahušťování, slané pečivo a typická je na výrobu tortill.
Čiroková mouka
- Jedna z nejstarších obilnin má univerzální využití a neutrální chuť.
- Při přípravě těsta z čirokové mouky šetřete s vodou a tekutinami, mouka tolik nesaje.
- Je také přirozeně tmavší, ovlivní tedy barvu dezertu.
- Hodí se na: chléb, sladké koláče, buchty, bábovky, ale i do slaných receptů či jako zahuštění.
Jáhlová mouka
- Má krátkou trvanlivost (rychle žlukne).
- Má specifickou chuť i aroma. Pokud zjistíte, že vám samotná vadí specifickou chutí, doporučujeme ji doplnit v poměru 1:4 s jinou moukou či směsí.
- Hodí se na: pečení sladkých buchet, koláčů, sušenek i dalších dezertů. Dále se ji nebojte použít při přípravě těsta placiček, palačinek i lívanců. V kuchyni ji využijete také při zahušťování polévek a omáček.
Cizrnová mouka
- Díky tomu, že jde o luštěninu obsahuje velké množství vlákniny a je to velmi cenný zdroj rostlinných bílkovin.
- Chuťově připomíná oříšky.
- Hodí se na: slané palačinky, do pečiva, zahušťovadlo polévek a omáček, na placky, smíchaná s vodou vytváří těstíčko na obalování.
- V kombinaci s vodou umí nahradit vejce.
Pohanková mouka
- Namíchejte ji v poměru 1:1 s jinou moukou, protože hůř kyne. Dobře pojí.
- A také má intenzivní chuť.
- Hodí se na: její využití je všestranné, upotřebíte ji do sladkých dortů, sušenek, bábovek, palačinek, placek, pizzy a chleba.
Ořechové mouky – mandlová, kokosová
Mají spoustu vlákniny a zdraví prospěšných tuků.
Sají hodně tekutiny a hůře drží pohromadě, proto je třeba je kombinovat s jinými moukami (lze s nimi nahradit v menším podílu v receptech jiné mouky) či jiným surovinami, které dobře pojí.
Těstům dodávají nadýchanost a nasládlou chuť. Výhodou je, že je není třeba tepelně upravovat, hodí se i do studené kuchyně.
Mandlová mouka
- Její struktura je velmi jemná.
- Hodí se na: dá se jí vylepšit linecké těsto, ale i ze samotné mouky vytvoříte řadu skvělých dezertů.
- Hodí se i při výrobě vánočního těsta na cukroví, dá se z ní vyrobit domácí marcipán, upéct brownies, korpusy na dort nebo koláč.
- Do těsta přidejte 1 vejce navíc, aby drželo pohromadě.
Kokosová mouka
- Má přirozeně nasládlou chuť. Pečení s ní je trochu alchymie, občas se výsledný dezert drolí a nedrží tvar, je dobré držet se osvědčených receptů a v těstě nešetřit s tekutinami.
- Těsto z mouky je lehké a nadýchané.
- Je dobré ji kombinovat s další bezlepkovou moukou či ji přidat k pšeničné a výsledný pokrm tak odlehčit.
- Skvěle doplňuje mandlovou či rýžovou mouku.
- Hodí se na: sladké koláče, muffiny, dorty a ostatní zákusky, je ideálním pojivem pro palačinky. Použít ji však můžete i na dochucení smoothie.
- Není ji potřeba vařit.
- Je vhodné zvýšit v receptu množství vajec.