Sobi z lineckého těsta

Chcete z jednoho těsta vytvořit více druhů cukroví?
Tak na tyhle SOBÍKY využijete linecké těsto (moje v odlehčené podobě).

Co si připravit na cca 40 kusů (20 slepovaných)?

– 300 g hladké špaldové mouky
– 200 g klasického (nebo přepuštěného) másla
– 100 g medu (ideálně tekuté konzistence) nebo rostlinného sirupu
– marmeláda dle potřeby – ideálně kyselejší druh
– čokoláda

TIP:
Do těsta můžete ještě použít kůru z chemicky neošetřeného citrónu nebo zrníčka vanilky.

Jak na to?

1. Změklé máslo vymícháme s medem.
2. Postupně po částech zapracujeme mouku.
3. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice přes noc (nebo na několik hodin) odpočinout.
4. Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary – kruh bez dírky, druhý kruk s dírkou.
S těstem se pracuje dobře, stačí podsypávat jen trošku (snažte se podsypávat, co nejméně), skoro se netrhá a nelepí.
5. Pečeme na 180°C cca 6 minut nebo do zlatova.
6. Hotové vychladlé linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila ostružinovou nebo rybízovou.
7. Čokoládou namalujeme růžky a oči.

A už můžete pozvat malé mlsálky…