8 rad, jak nebýt po Vánocích jako koule

Silvestrovské pohoštění ve zdravější verzi

Opravdu musíme přes Vánoce přibrat a dávat si na Nový rok předsevzetí o hubnutí? Podle mě NE  😉 .
Není potřeba se vánočních jídel vzdávat, ale pokud se budete držet pár rad, bude povánoční období mnohem příjemnější.
Zkuste to letos jinak…

1. Zkroťte vánoční recepty

Nedělejte  letos 15 druhů cukroví…stačí klidně jen malá krabice se třemi – čtyřmi druhy, které máte nejraději. Které to jsou u Vás? Pro mě určitě linecká srdíčka, kokosové kuličky a včelí úlky.
Raději se zamyslete nad použitými ingrediencemi, k tomu Vám pomůže můj dřívější článek: 10 tipů, jak upéct zdravěji.

I další vánoční dobroty se  snažte odlehčit volbou zdravějších ingrediencí.

Jde to bez majonézy?
Oblíbená vánoční pochoutka, bramborový salát s majonézou, je pro náš žaludek velkou zátěží. Zkuste malou obměnu. Místo majonézy použijte bílý jogurt nebo ho k majonéze přidejte a tím ho aspoň trošku odlehčete.
Pokud ze salátu navíc vynecháte vejce či uzeninu bude také o něco „zdravější“.

Ryba nemusí být smažená
A co smažený kapr? Zkuste kapra neobalovaného – grilovaného nebo zapečeného v troubě. Se správnými bylinkami, troškou olivového oleje, kouskem másla a citronem, dokážeme připravit moc dobrý rybí chod.
Pokud si ho ale neodpustíme, proč nezkusit třeba strouhanku z celozrnného pečiva?
Pak je ještě dobré použít kvalitní tuk a obalený filet vkládat vždy do rozpáleného oleje (jinak strouhanka nasákne příliš oleje), a poté tuk ubrouskem odsát.

Zdravější pohoštění
Pro návštěvy a večerní posezení si pohrajte s výrobou zdravého a chutného občerstvení. Zelenina máčená do nejrůznějších dipů, zeleninové chipsy nebo chlebíčky s tvarohovou pomazánkou určitě budou to pravé.

2. Dávejte si pozor na tekuté kalorie

Něco „na zahřátí“ také k svátkům patří, ale pozor. Nápoje nás nezasytí a  jsou jen zdrojem „prázdných“ kalorií. Svařáček skrývá například až 245 kcal a to je víc, než některé druhy cukroví. Zůstaňte tedy jen u jednoho :).
Nevhodné jsou také sladké likéry, tvrdý alkohol a sladké limonády.

Takže i během svátků pijte obyčejnou vodu nebo čaj a s přáteli si klidně vychutnejte sklenku suchého vína.

 3. Hýbejte se

V předvánočním shonu snadno odsuneme sportovní aktivitu na druhou kolej. Přitom úplně klidně denně zvládneme procházku a krásně si tak pročistíte hlavu, zbavíte se několika nechtěných kalorií a odpočinete si od shonu.

Vánoční čas je také časem setkávání. Zkuste posezení v hospůdce vyměnit za procházku. I tak budete mít dost času popovídat si a navíc ještě uděláte i něco pro svou kondici. Skvělým tipem je i společné bruslení, lyžování nebo běžky.

A pokud zrovna venku nevládne to nejpříjemnější počasí, najděte si chvíli a zacvičte si doma. I malá chvilka je lepší, než nedělat nic.

4. Nezapomínejte odpočívat

I do vánočního programu si zařaďte dny, kdy se budete alespoň chvilku věnovat relaxaci. Dopřejte si masáž, saunu, pobyt v solné jeskyni,, cokoli, co Vás zklidní ve shonu, dobře naladí a pomůže i Vašemu zdraví.

5. Všeho s mírou

Základem je přemýšlet nad tím, co jíme a hlavně kolik toho jíme. Uvědomit si, že každý kousek cukroví má svoje kalorie.

Rozhodně bychom se o svátcích neměli přejídat. Není důvod se vzdávat všeho, ale stačí nad tím přemýšlet 😉 . Dát si třeba menší porce  a o to více si jídlo vychutnat.

Je chytré, povolit si  na každý den třeba 3-4 kousky cukroví a tento plán dodržovat. Budete mít ze sebe dobrý pocit a přitom si i pochutnáte. Naučte se s úsměvem odmítat.

6. Mlsejte jinak

Existují samozřejmě tipy, jak všem vánočním pokušením odolat. Díky nim dokážete udržet chutě na uzdě a nepřibrat. Vyměňte cukroví třeba za ovoce nebo zeleninu, nesolené oříšky.

Malé hříchy jsou povoleny. Když se budete stresovat tím, že nesmíte ani jeden perníček, stejně si ho dáte nebo najednou propadnete pocitu, že už je to jedno a sníte půlku vánočky. Nebojte, na kilech se malý hříšek neprojeví.

7. Zlaté prasátko stejně neuvidíte

Na Štědrý den rozhodně nedržte hladovku. Zlaté prasátko stejně neuvidíte a večer toho zhltnete mnohem více.
Raději si dejte třeba tři jablka a dva banány. Ke sváteční večeři Vám pak bude stačit menší porce.

8. Nestresujte se

A nakonec pamatujte na to, že Vánoce jsou svátky pohody a klidu. Užívejte si krásné chvíle se svými blízkými a zbytečně se nestresujte. 

Přeji Vám krásné a klidné svátky plné zdravých dobrot.
Moc se na Vás těšíme i dál…

Vaše Vrbička a Chia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.