Zdravější krtkův dort

Klasický dort v odlehčenější verzi.
Díky podmáslí je korpus krásně vláčný a díky vločkám dodáte i více vlákniny, takže vám bude stačit jen menší kousek.

Co si připravit (forma o průměru 21 cm)?

Korpus:

  • 70 g řepkového oleje
  • 80 g kokosu
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g hladké špaldové mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 500 ml podmáslí nebo acidofilního mléka

Náplň:

  • 3 tvarohy (ideálně 1 ve staniolu)
  • moučkový cukr
  • 30 g tmavé čokolády

Navíc:

  • Banány

Jak na to?

  1. Kokos rozemeleme v mixéru najemno. To samé uděláme s ovesnými vločkami.
  2. Vsypeme do mísy. Přidáme mouky, kakao a kypřicí prášek. Promícháme.
  3. Ve druhé míse prošleháme vejce s třtinovým cukrem a podmáslím.
  4. Nakonec přimícháme olej.
  5. Mokré suroviny vmícháme do sypkých a důkladně promícháme (klidně šlehačem).
  6. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme olejem.
  7. Formu naplníme těstem.
  8. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 35 – 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
  9. Necháme vychladnout.
  10. Korpus vydlabeme (cca do hloubky 1 cm), ale necháme asi 0,5 centimetrový okraj.
  11. Vydlabané zbytky rozdrobíme.
  12. Čokoládu nasekáme nadrobno.
  13. Banány překrojíme podélně napůl a vyložíme jimi vydlabaný korpus.
  14. V míse smícháme tvarohy a cukr.
  15. Přidáme kousky čokolády. A pořádně promícháme.
  16. Krém navrstvíme do kopečku na korpus a uhladíme.
  17. Posypeme rozdrobeným korpusem.
  18. Vložíme do lednice a necháme minimálně dvě hodiny, nejlépe do druhého dne, uležet.