Extrémně návykové chilli

Tohle je můj nejoblíbenější recept poslední doby – je mírně pikantní a kombinace mletého hovězího, fazolí a zeleniny je prostě úžasná.
Právě tohle chilli je uvařené za chvilku, v jednom hrnci a každý se po něm bude jen oblizovat…takže i začínající kuchařky, šup do práce :). 

Co nakoupit?

  • 1 větší cibule – nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce oleje – já použila řepkový
  • 3 stroužky česneku – prolisované
  • 500 g kvalitního mletého hovězího masa
  • 1 červená paprika – nakrájená na kostičky
  • 1-2 lžičky chilli nebo kajenského pepře
  • 2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2-3 lžičky římského kmínu – lze nahradit běžným kmínem
  • 1 lžička oregána
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1,5 hrnku hovězího vývaru – případně bude stačit i voda
  • 1,5 hrnku na kostky nakrájených rajčat nebo rajčatového pyré – já pyré kupuji v Lidlu
  • 1 rajčatový protlak – moje favoritka je malá plechovčička  (140 g, firma Giana)
  • 1 plechovka červených fazolí – bez nálevu, kupuji je v Lidlu
  • himalájská sůl
  • pepř

Na doladění:

  • strouhaný parmezán
  • jogurt nebo skyr – možno vynechat
  • čerstvý koriandr nebo oregáno

Jak na to?

  1. Do většího hrnce dáme rozehřát olej. Na něm osmahneme nasekanou cibuli (do sklovata), přidáme nakrájenou papriku, chvilku později česnek a společně asi 2 minuty restujeme.
  2. Teď přidáme mleté hovězí, chilli, římský kmín, skořici a mletou papriku. Vše důkladně promícháme a restujeme dalších 5 minut – restování určitě nevynechte, maso se tak zatáhne a nebude pouštět tuk.
  3. Přidáme vývar nebo vodu, krájená rajčata a rajčatový protlak, vše  promícháme a za občasného míchání necháme na mírném plameni 20 – 30 minut probublávat.
  4. Na závěr přidáme fazole, sůl a pepř, promícháme a ještě 5 minut společně povaříme.
  5. Hotové chilli můžeme doplnit strouhaným parmezánem, nasekaným čerstvým koriandrem nebo oregánem a jogurtem nebo skyrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.