Proč jsem nemilovnice doplňků stravy

Negativa doplňků stravy

Píšu tu, že jsem nemilovnice doplňků stavy, chtěla bych Vám vysvětlit proč a co mě k tomu vede, ale je to jen můj možná subjektivní postoj, do kamene bych to určitě netesala :-).

Co mi na nic vadí?

1. Obří dávky živin

Pro některé z nás může být nadměrné užívání doplňků stravy spíš rizikem, než přínosem. Vždyť: „Proč si jich trošku nepřidat, když už mají fungovat, tak a účinek stojí za to.“ Je to i Váš názor?

Při nadužívání některých doplňků může ale dojít ke zdravotním komplikacím jako třeba toxicita pro játra, neurologické problémy nebo poruchy plodu těhotných maminek. Aby se takovým problémům zabránilo, jsou určeny nejvyšší přístupné hodnoty pro dané živiny a ty zaručují, to že i při dlouhodobé konzumaci jsou bezpečné téměř pro všechny.

Dávkování na krabičce má opravdu smysl.

2. Reakce živina – živina

Účinek uměle vyrobených živin ve formě doplňků stravy se může hodně lišit od těch, co běžně jíme. Je to dáno jejich odlišnou formou, dávkou, kombinací s ostatními živinami a navíc jejich reakcí s těmi z běžného jídla.

Jednotlivé živiny jsou nejlépe vstřebávány ze stravy, ve které jsou rozptýleny mezi látky, které jejich vstřebávání podporují.

3. „Netykají“ si s některými léky

Dnes je už výzkumy potvrzeno, že některé složky doplňků mohou reagovat s léčivy. Každý doplněk stravy je vlastně směs chemických látek, které mohou s užívanými léky reagovat a „nepohodnout se“. Léky pak mohou mít silnější nebo slabší účinek.
Některé tyto reakce mohou být i nebezpečné, ale tím Vás určitě nechci strašit. Konzultace s Vašim lékařem Vám určitě v tomhle ohledu prospěje.
Pro zajímavost například interakcí vitamínu E a aspirinu dochází k zesílení antritrombotického efektu.

4. Kombinace složek

Při užívání více zázračných pilulek nemůžeme odhadnout, jak se budou tyto látky v těle chovat a kamarádit se.

5. Náhrada stravy

Někteří doplňky stravy využívají místo jídla. Ať už proto že jim to připadá rychlejší nebo proto, aby zhubli. Opravdu ale tuhle hloupost nedělejte, tělo je geneticky „naprogramováno“ na běžné jídlo. Navíc Vám hladovění „vrátí“ jojo efektem.

6. Lék na účinky nezdravého jídla

Nevěřte na zázraky. Některé doplňky dokážou zdraví posílit, ale ne napravit Vaše prohřešky. Nejsou všelékem.
Opravdu je nereálné zhubnout trvale 20 kg za měsíc nebo další slibované „zázraky“.

7. Monotónnost místo pestré stravy

Nevýhodou hubnoucích koktejlů a podobných „zázraků“ je velmi malý výběr příchutí, po čase Vás to prostě přestane bavit. Pestrá zdravá strava má lepší účinek než desítky doplňků.

8. Není to strava na celý život

Nikdo nevydrží navěky brát doplňky, ať už kvůli penězům, chuti nebo požitku z jídla.

9. Nekvalitní doplňky

Obecně jsou podle odborníků nejrizikovějšími ty preparáty, které jsou nabízeny na nerenomovaných internetových obchodech nebo dokonce na tržnicích a nepochází od prověřených výrobců. Ty v podstatě nepodléhají skoro žádné kontrole.

Tak co říct na závěr 🙂

Sebelepší a sebekvalitnější doplněk výživy je pořád jen „doplněk“. Nemá nahrazovat, ale doplňovat kvalitní a zdravou výživu.
Nejdůležitější je si udělat obrázek sám, každý jsme jiný. Tohle jsou také moje názory a postřehy, každý může mít jiný.

U někoho smysl mají jako třeba u sportovců u někoho třeba ne. Jen je třeba vycházet z toho, že nemají kouzelnou moc, pomáhají ale všechno nespasí.

leky2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.