Rádce zdravého nákupu: jak vybírat kaše

Kaše doplněná semínky ovocem a jogurtem je ideální zdravá snídaně

Pokud chcete opravdu rychlou snídani, často sáhnete po instantní kaši…ale jak vybrat opravdu tu správnou?
Pro mnohé z nás jsou právě tyhle kaše zdravější snídaní, způsob jak šetřit ráno čas, dobře se najíst a mít hned po ránu ze sebe dobrý pocit.

Pokud si vyberete tu vhodnou(s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem přidaných sacharidů), můžete si takovou snídani v klidu dopřát.

Jak vybrat opravdu zdravou moderní kaši?

Krok č. 1: Cereální základ

Pokud chcete nejen rychlou, ale i zdraví prospěšnou snídani, hledejte takové složení, které obsahuje co nejméně průmyslově zpracovaných surovin.

Jak to myslím?
Určitě znáte extrudované kaše – jsou to hlavně: rýžové, amarantové, jáhlové, pohankové, špaldové a kukuřičné. Extruze je ale velmi „násilný“ proces, kdy zrno „bouchne“ za vysokého tlaku a teploty, pak se mele na jemnou krupičku, kterou stačí zalít horkou vodou. Občas nám tyhle výrobky neublíží, ale pravidelná konzumace není prospěšná. Extrudované kaše mají totiž vysoký glykemický index , proto po nich máme dost rychle hlad.

Z toho tedy plyne vybírat si takové instantní kaše, které obsahují vločky (napařené rozválcované zrno, méně „násilný“ proces). Z běžně dostupných vloček máme ještě pořád dost na výběr – ovesné, špaldové, žitné, ječné, jáhlové nebo pohankové.

V některých kaších bývá i kukuřičný nebo bramborový škrob. Tyto přísady slouží k větší „kašovatosti“. Je to ale poměrně zbytečná surovina. Celozrnné mouky, které nabobtnají v horké vodě nejsou v kaších nijak na závadu.

Krok č. 2: Dávejte pozor na velké množství cukru

Mnoho kaší v obchodě obsahuje velké množství přidaného cukru. Ten nám pak rozkolísá hladinu v krvi a máme o to větší hlad a chutě, proto na cukry ve složení opravdu pozor. 

Obsah cukru by samozřejmě měl být co nejnižší, ale pokud chcete konkrétní číslo, tak obsah přidaného cukru pod 28 g na 100 g, je ještě dobrý.
Na trhu jsou i výrobky, které  žádný přidaný cukr neobsahují, což je úplně to nejlepší. 

Pozor také na glukózo-fruktózový sirup, ten určitě vynechejte.

Krok č. 3: Kde není ovoce, je cukr

Obsah ovoce by měl být co nejvyšší.
Kromě obsahu ovoce je důležitá i jeho forma. Tedy to, zda je ovoce proslazované, proolejované, sířené a smícháno s rýžovou moukou. Doslazení ovoce zvýrazňuje chuť (pokud tomu nepomohou ještě aromata), pomáhá s konzervací a zlevňuje surovinu, protože cukr je levnější než ovoce, to samé platí i pro přidávání oleje.  Síření ovoce se dělá hlavně pro uchování původní barvy, což nám v kaši může být jedno, takže bychom se měli vyhýbat barevnému sířenému ovoci a hledat jeho hnědé nesířené kolegy.

Krok č. 4: Vláknina

Ideální obsah vlákniny je vyšší než 1,3 g na 100 g.

Přidejte bílkoviny

Po instantní kaši přijde prostě hlad dřív, jak tomu zabránit? Přidejte bílkoviny – do hotové kaše stačí vmíchat tvaroh, jogurt nebo připíjejte sklenici mléka…

Chcete tip na konkrétní výrobce? 

V obchodě kaší najdete opravdu hodně, tak mám pro Vás pár tipů po jaké značce se poohlédnout – Green Apotheke, Japu nebo Le Gracie, jsou dobrou volbou. Najdete určitě i dost dalších.

Jak jste na tom se kašemi?
Jakým dáváte přednost? Jaké je ta Vaše oblíbená?