Rádce zdravého nákupu: jak vybírat kaše

Pokud chcete opravdu rychlou snídani, často sáhnete po instantní kaši…ale jak vybrat opravdu tu správnou?
Pro mnohé z nás jsou právě tyhle kaše zdravější snídaní, způsob jak šetřit ráno čas, dobře se najíst a mít hned po ránu ze sebe dobrý pocit.

Pokud si vyberete tu vhodnou(s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem přidaných sacharidů), můžete si takovou snídani v klidu dopřát.

Jak vybrat opravdu zdravou moderní kaši?

Krok č. 1: Cereální základ

Pokud chcete nejen rychlou, ale i zdraví prospěšnou snídani, hledejte takové složení, které obsahuje co nejméně průmyslově zpracovaných surovin.

Jak to myslím?
Určitě znáte extrudované kaše – jsou to hlavně: rýžové, amarantové, jáhlové, pohankové, špaldové a kukuřičné. Extruze je ale velmi „násilný“ proces, kdy zrno „bouchne“ za vysokého tlaku a teploty, pak se mele na jemnou krupičku, kterou stačí zalít horkou vodou. Občas nám tyhle výrobky neublíží, ale pravidelná konzumace není prospěšná. Extrudované kaše mají totiž vysoký glykemický index , proto po nich máme dost rychle hlad.

Z toho tedy plyne vybírat si takové instantní kaše, které obsahují vločky (napařené rozválcované zrno, méně „násilný“ proces). Z běžně dostupných vloček máme ještě pořád dost na výběr – ovesné, špaldové, žitné, ječné, jáhlové nebo pohankové.

V některých kaších bývá i kukuřičný nebo bramborový škrob. Tyto přísady slouží k větší „kašovatosti“. Je to ale poměrně zbytečná surovina. Celozrnné mouky, které nabobtnají v horké vodě nejsou v kaších nijak na závadu.

Krok č. 2: Dávejte pozor na velké množství cukru

Mnoho kaší v obchodě obsahuje velké množství přidaného cukru. Ten nám pak rozkolísá hladinu v krvi a máme o to větší hlad a chutě, proto na cukry ve složení opravdu pozor. 

Obsah cukru by samozřejmě měl být co nejnižší, ale pokud chcete konkrétní číslo, tak obsah přidaného cukru pod 28 g na 100 g, je ještě dobrý.
Na trhu jsou i výrobky, které  žádný přidaný cukr neobsahují, což je úplně to nejlepší. 

Pozor také na glukózo-fruktózový sirup, ten určitě vynechejte.

Krok č. 3: Kde není ovoce, je cukr

Obsah ovoce by měl být co nejvyšší.
Kromě obsahu ovoce je důležitá i jeho forma. Tedy to, zda je ovoce proslazované, proolejované, sířené a smícháno s rýžovou moukou. Doslazení ovoce zvýrazňuje chuť (pokud tomu nepomohou ještě aromata), pomáhá s konzervací a zlevňuje surovinu, protože cukr je levnější než ovoce, to samé platí i pro přidávání oleje.  Síření ovoce se dělá hlavně pro uchování původní barvy, což nám v kaši může být jedno, takže bychom se měli vyhýbat barevnému sířenému ovoci a hledat jeho hnědé nesířené kolegy.

Krok č. 4: Vláknina

Ideální obsah vlákniny je vyšší než 1,3 g na 100 g.

Přidejte bílkoviny

Po instantní kaši přijde prostě hlad dřív, jak tomu zabránit? Přidejte bílkoviny – do hotové kaše stačí vmíchat tvaroh, jogurt nebo připíjejte sklenici mléka…

Chcete tip na konkrétní výrobce? 

V obchodě kaší najdete opravdu hodně, tak mám pro Vás pár tipů po jaké značce se poohlédnout – Green Apotheke, Japu nebo Le Gracie, jsou dobrou volbou. Najdete určitě i dost dalších.

Jak jste na tom se kašemi?
Jakým dáváte přednost? Jaké je ta Vaše oblíbená? 

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická