VÁNOČNÍ MRKVOVÉ MUFFINY

Jestli ještě vyrážíte na nějaký vánoční večírek nebo čekáte hosty s těmito vláčnými dortíčky jistě zabodujete.
Velkou výhodu vidím v tom, že i úplní „nezdravojedlíci“, kterých mám kolem hodně je ocení. A z toho mám velkou radost.

Co si připravit?

– 500 g mrkvedsc_0376-1
– citrónová šťáva – z půlky citrónu
– 2 hrnky polohrubé mouky (ideálně 1 hrnek špaldové mouky a 1 hrnek běžné pšeničné)
– 1/2 hrnku řepkového oleje
– 1 hrnek třtinového cukru
– 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
– špetka soli
– 2 celá vejce
– 1 tvaroh ve vaničce
– 1 ČL skořice

Krém:
– ½ tvarohu ve vaničce
– 2 PL změklého másla
– 1 vanilkový cukr

Na ozdobu:
– kousky vlašských ořechů

Jak na to?

  1. Mrkve oloupeme a nastrouháme. Já tentokrát strouhala najemno. Pak je v misce zakapeme citrónovou šťávou.
  2. V druhé misce si našleháme celá vejce a pomalu k nim přidáme olej.
  3. Pak začneme přisypávat další suroviny – mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, skořici a tvaroh.
  4. Vytvoříme řidší těsto (můžeme si pomoct mlékem). Po přidání mrkve už s těstem moc nesvedete :).
  5. Tak a teď je čas na mrkev – vmícháme ji do těsta.
  6. Hotové těsto plníme do košíčků (ideálně vánočních). V každém košíčku necháme místo cca 1 cm od okraje.
  7. A teď už se spolehneme na pomocníka – troubu.
    Dobré je troubu předehřát na 200°C. Pečeme přibližně 15 minut. Propečené zkontrolujeme špejlí.
  8. Mezitím si připravíme krém – utřeme změklé máslo s tvarohem a cukrem.
  9. Vychladlé muffinky zdobíme krémem a kouskem vlašského oříšku.

Dobrou vánoční chuť
Vaše Vrbička

dsc_0358

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.