Odlehčené Velikonoce

Velikonoční hody se blíží.
Ale co je letos zkusit zdravěji a užít si velikonočních dobrot bez kil navíc?
Mám pro vás pár velikonočních receptů, letos ale ve zdravější variantě!

Velikonoční pečení letos zdravěji

1. Tvarohový mazanec

Recept na mazanec z tvarohového těsta najdete ZDE.

Tvarohový mazanec je velikonoční tradicí.

2. Beránek ze špaldové mouky

Co si připravit? 

  • 3 vejce
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 230 g hladké špaldové mouky
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • citronová kůra asi z půlky citronu
  • vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku

Jak na to?

  1. Pro tvarohové těsto je vždy nejdůležitější mít všechny suroviny pokojové teploty. 
  2. Na těsto nejprve ušleháme vejce s cukrem do pěny, získat nadýchanou světlou pěnu z vajec může trvat i patnáct minut.
  3. Přidáme zchladlé tekuté máslo. 
  4. Pak zašleháme tvaroh.
  5. Stranou promícháme mouku s práškem do pečiva a přisypeme do směsi, opět promícháme.
  6. Nakonec vyškrábeme vanilku a nastrouháme kůru, znovu vše promícháme.
  7. Vymažeme důkladně formu a vysypeme ji hrubou moukou.
  8. Rozehřejeme troubu na 160 stupňů.
  9. Těsto přesuneme do formy.
  10. Necháme péct cca 50 minut.

3. Velikonoční sušenky „ovečky“

Tenhle netradiční velikonoční recept najdete ZDE. Zabodujete s ním hlavně u dětí.

Velikonoční tabule

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka z prvních bylinek patří k jaru už po staletí.

Co si připravit?

  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 9 starších celozrnných rohlíků, nebo 2 starší bagetky
  • 6 vajec
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml polotučného mléka
  • 2 lžičky pokrájené pažitky
  • 2 lžičky pokrájené petrželky
  • hrst čerstvých kopřiv (můžete předem spařit horkou vodou)
  • sůl, mletý černý pepř, mletý muškátový oříšek

Jak na to?

  1. V misce smícháme rozšlehané žloutky s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  2. Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme je mléčnou směsí.
  3. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme k rohlíkům.
  4. Rovnou přidáme i všechny najemno nasekané zelené bylinky.
  5. Vyšleháme sníh z bílků. A přidáme ho opatrně do směsi.
  6. Směs pořádně promícháme a rozetřeme do vymazaného pekáče.
  7. Pečeme ve předehřáté troubě na 200 °C přibližně 50 minut, dokud nádivka nezezlátne.

Velikonoční koleda

Nevíte co s vykoledovanými vejci? Pár tipů najdete v mém dřívějším článku: Co s pondělní kopou vajec?

Tak jaké budou vaše Velikonoce?
Odlehčené nebo klasické?