Velikonoční sušenky „ovečky“ (bez vajec, slazené sirupem)

Velikonoce se nám blíží, co vytvořit tyhle hravé sušenkové ovečky?
Jsou bez vajec a oslazené javorovým sirupem.
U dětí s nimi zaručeně zabodujete a nezatíží tolik jejich bříška.

Co si připravit (cca 2 plechy oveček)?

Suché suroviny:

  • 200 g hladké špaldové mouky (já použila Pernerku)
  • 50 g celozrnné špaldové mouky (já použila celozrnnou z Lidlu)
  • špetka soli
  • 1 lžička kakaa

Mokré suroviny:

  • 145 g másla
  • 50 g javorového sirupu

Na ozdobení:

  • bílá a tmavé čokoláda (stačí jedna kostička od každé)

Jak na to?

  1. Smícháme suché suroviny ve větší misce.
  2. Rozpustíme máslo. Nemusíte ho ale rozpouštět úplně do tekuta, stačí tak půl na půl, ale klidně může být i tekuté.
  3. Do másla přilijeme sirup.
  4. Vzniklou hmotu smícháme se suchou směsí.
  5. Rukama zpracujeme hladké těsto.
  6. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné přidáme 1 vrchovatou lžičku kakaa.
  7. Dáme na chvilku odležet do lednice (např. 20 minut).
  8. Těsto po kouskách vyvalujeme a vykrajujeme – ideální je válet přes mikroténový pytlík, těsto se totiž trošku lepí. Je lepší si nechat trochu tlustší vrstvu těsta, kolem 3 mm ideálně.
  9. Nejprve vykrojíme tělíčko, na něj přitiskneme malé kolečko jako hlavičku a kuličky jako nožičky a rukou vytvoříme ouška.
  10. Při vykrajování si dáme předehřát troubu na 150 stupňů.
  11. Dáme péct. Ke konci sušenky hlídejte, pečte je do růžova.
  12. Nechte vychladnout na plechu.
  13. Pak tvořte špejlí očička – z bílé a tmavé čokolády.
A je hotovo.
Pochlubíte se svými ovečkami?