Velikonoce se nám blíží, co vytvořit tyhle hravé sušenkové ovečky?
Jsou bez vajec a oslazené javorovým sirupem.
U dětí s nimi zaručeně zabodujete a nezatíží tolik jejich bříška.
Co si připravit (cca 2 plechy oveček)?
Suché suroviny:
- 200 g hladké špaldové mouky (já použila Pernerku)
- 50 g celozrnné špaldové mouky (já použila celozrnnou z Lidlu)
- špetka soli
- 1 lžička kakaa
Mokré suroviny:
- 145 g másla
- 50 g javorového sirupu
Na ozdobení:
- bílá a tmavé čokoláda (stačí jedna kostička od každé)
Jak na to?
- Smícháme suché suroviny ve větší misce.
- Rozpustíme máslo. Nemusíte ho ale rozpouštět úplně do tekuta, stačí tak půl na půl, ale klidně může být i tekuté.
- Do másla přilijeme sirup.
- Vzniklou hmotu smícháme se suchou směsí.
- Rukama zpracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné přidáme 1 vrchovatou lžičku kakaa.
- Dáme na chvilku odležet do lednice (např. 20 minut).
- Těsto po kouskách vyvalujeme a vykrajujeme – ideální je válet přes mikroténový pytlík, těsto se totiž trošku lepí. Je lepší si nechat trochu tlustší vrstvu těsta, kolem 3 mm ideálně.
- Nejprve vykrojíme tělíčko, na něj přitiskneme malé kolečko jako hlavičku a kuličky jako nožičky a rukou vytvoříme ouška.
- Při vykrajování si dáme předehřát troubu na 150 stupňů.
- Dáme péct. Ke konci sušenky hlídejte, pečte je do růžova.
- Nechte vychladnout na plechu.
- Pak tvořte špejlí očička – z bílé a tmavé čokolády.