Velikonoční tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec je velikonoční tradicí.

Zkuste tradiční recept vylepšit o tvaroh. Díky němu bude hezky nadýchaný a vláčný. Navíc je v něm ještě špaldová mouka, takže bude trošku příznivější i pro zdravé stravování.

Mazance se tradičně pekly na Bílou sobotu, tak ho určitě zvládnete natrénovat 🙂.

Pár tipů k receptu… Mít všechny suroviny připravené a ohřáté na pokojovou teplotu, pečení hodně prospěje.

Dopřejte těstu čas, dlouhé zrání struktuře těsta hodně pomůže a výsledný tvar bude také o moc povedenější.

Co si připravit na 1 mazanec?

  • 0,5 kg špaldové mouky (použila jsem špaldovou hladkou z Lidlu)
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g) nebo 1 sáček sušeného
  • 250 ml mléka
  • 90 g másla – změklé
  • 2 žloutky (bílky si nechte na potření mazance)
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • citrónová kůra – možno vynechat
  • 1 tvaroh (250 g, já použila v kostce, klidně může být i vaničkový)
  • 25 g rozinek
  • rozšlehaný bílek se lžící vody na potření
  • nasekané mandle na posypání

 Jak na to?

  1. Těsto lze zadělat více způsoby. Buď kompletně ručně, nebo pomocí hnětacích háků robota.
  2. Pokud použijete sušené droždí, přidejte ho k sypkým surovinám a všechno smíchejte dohromady.
    Když použijete čerstvé droždí, vytvořte kvásek – rozdrobte ho do vlažného mléka společně se lžičkou cukru. A nechte vzejít kvásek.
  3. Bochánek těsta dáme do mísy a necháme na teplém místě pod utěrkou poprvé vykynout minimálně hodinu a půl.
  4. Bochánek přesuneme na pracovní plochu a zpracujeme ho. Ideální je tvořit kulatý tvar překládáním – vždy dvě protilehlé strany vtlačit doprostřed. A tak dlouho podebíráme než nám vznikne tvar koule.
  5. Bochánek dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme mašlovačkou dobře rozšlehaným bílkem se lžící vody.
  6. A teď je na řadě druhé kynutí – necháme ho na plechu znovu vykynout. Klidně zase hodinu a půl v teple, až pěkně nabyde. Díky tomu mazanec nebude placatý.
  7. Než ho dáme do vyhřáté trouby, ještě ho přetřeme bílkem a nahoře nařízneme křížek, případně ještě posypeme mandlemi.
  8. Pečeme celkově asi 40 minut – nejdříve 10 minut na 180 stupňů, pak 30 minut na 170 stupňů…ale záleží na Vaší troubě. Upečení vyzkoušejte špejlí.
  9. Pokud mazanec tmavne moc na povrchu, můžete ho přikrýt alobalem.
A už jste na ty pravé Velikonoce připraveni…
Budu ráda, když se o své mazance s námi podělíte (tedy jen o fotky).

Tvarohový mazanec je velikonoční tradicí.