Zdravé svačiny přímo z obchodu

Někdy když jsme mimo domov a přijde změna plánu, potřebujeme koupit svačinu cestou přímo v obchodě. Potřebujeme něco rychlého, jen tak něco „čapnout“ do ruky a jít.
Ale jak si vybrat správně?

Nejdůležitější věc, kterou musíte dodržet, pokud chcete jíst mimo domov zdravě, je být vždy připraven. Promyslete si předem, co chcete v obchodě koupit, snadněji tak nekoupíte „nezdravosti“.
Další důležitá věc je – odpustit si výjimečně nějaký stravovací přešlap. Na cestě pravděpodobně nebudete jíst 100% zdravě jako doma, bude stačit dodržet svůj plán na 80%.
Svačiny nám totiž zajišťují rovnoměrný příjem energie během celého dne, díky tomu nedostanete tak brzy hlad.

Vhodné svačinky přímo z obchodu

1. Ovoce

Ovoce dnes koupíte už opravdu všude i v kdejaké večerce. Je fajn rychlou svačinkou.
Výborný je banán. Je sladký, plný vitaminů a živin a dobře se převáží, ideální je ho zařadit spíš dopoledne právě kvůli obsahu cukrů. Skvělá je i hruška nebo jablko.  Můžete sáhnou i po bobulích: maliny, borůvky nebo víno.

2. Zelenina

U zeleniny je dobré volit druhy, které je možné jíst i bez nakrájení – mrkev, paprika a cherry rajčata.
Zelenina moc nezasytí, zato je bohatá na vodu, proto na výlet určitě patří.

3. Knäckebroty a křehké plátky

Koukejte na složení a přibalte si celozrnné knäckebroty nebo křehké plátky. Tyto můžete koupit třeba v Lidlu.

4. Hummus a jiné rostlinné pomazánky

Dají se koupit v běžných supermarketech, ale i ve zdravých výživách a drogeriích typu DM a Rossmann.
U pomazánek si také dejte pozor na složení, na typ tuku, podíl zeleniny a luštěnin. Mnoho pomazánek má na prvním místě tuk, zkuste proto volit ty, kde je víc zeleniny/luštěnin.

5. Oříšky a semínka

I oříšky jsou fajn svačinkou, která vám vydrží. Můžete zvolit různé pytlíčky, ve kterých najdete směs ořechů, semínek a sušeného (nejlépe lyofilizovaného) ovoce. Klidně si ale kupte jednodruhová balení a namíchejte si vlastní oblíbenou kombinaci (vyjde to levněji).

U ořechů i semínek je nutné si uvědomit, že obsahují z 50-60 % tuk, ikdyž jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin (těch “dobrých”), jedná se pořád o tuk a všeho moc škodí. Takže stogramový pytlík na svačinu není úplně nejlepší volba.

6. Lyofilizované nebo sušené ovoce

Je moc dobré a jednoduše se jí. Nejsou po něm slupky a nekape z něj šťáva. Dejte si ale pozor na to, že obsahuje hodně fruktózy a proto si ho dávejte jen jako dezert a ne hlavní jídlo.

Sušené ovoce kupujte bez siřičitanů.

7. Zdravější sušenky

Sušenky si na cestách občas můžete taky dopřát, na co si ale dát pozor? Některé sušenky vypadají sice zdravě, ale opak je pravdou. Raději se podívejte na složení. Kolik obsahují celozrnné mouky (nebo třeba ovesných a jiných vloček, záleží na tipu sušenky), cukru a tuku.
Pokud je cukr hned na prvním místě, je to hlavní složka sušenky, a tak to nebude úplně nejlepší volba.
Stejně tak se koukněte i na typ tuku, který je v sušenkách. Pokud uvidíte ve složení kokosový nebo palmový tuk ve velkém množství, také zkuste najít něco vhodnějšího.

Například celozrnné sušenky od značky REJ (koupíte v obchodech Globus nebo Billa), Emco mysli na zdraví ovesné sušenky bez přidaného cukru apod.

8. Tyčinky

Zase staré dobré pravidlo – pozor na složení – hlavně na obsah cukru a tuku.

Pokud se chystáte sportovat, nemusíte se bát ani datlových energetických a proteinových tyčinek, jsou fajn zdrojem energie před fyzickou aktivitou nebo jako doplnění energie po cvičení.

9. Mléčné nápoje, kefírová mléka, acidofilní mléka

Jsou výborné zdroje energie a bílkovin, navíc díky zakysání obsahují i probiotika, která přispívají ke správné funkci našich střev.

Lepší je volit ty bez příchuti a raději k nim pochroupat nějaké ovoce.
Jogurt doplněný ovocem

10. Tmavá čokoláda

Najděte si čokoládu, která má více než 80% podílu kakaa. Jezte ji jen v malém množství – pár čtverečků.

Zdravá svačina jako náhrada oběda

I mimo domov můžete lehko vyrobit obložené pečivo. Kupte si kvalitní celozrnné pečivo, (namažete lučinou nebo žervé), plátek šunky (ideálně s obsahem 90 a více procent masa) nebo sýra (polotvrdé sýry typu Eidam, Madeland. Ideálně s tučností 30 až 45 procent tuku v sušině), přikusujte cherry rajčátka a máte hotovo.

Tak už máte v nakupovaných svačinkách jasno?