Jsou ideálním hravým pohoštěním. Zkusíte je?
Co si připravit?
- Chlazené listové těsto
- Pesto (třeba moje špenátové… najdete ho v receptu ZDE)
- Mozzarella (já používám light verzi)
- Vejce na potření
Jak na to?
- Začneme plátem hotového, koupeného rozváleného listového těsta. Rozkrojíme ho na poloviny.
- Polovinu potřeme pestem.
- Posypeme nastrouhanou mozzarellou.
- Přiklopíme druhou půlkou těsta.
- Těsto rozkrájejte na pruhy, každý zhruba 3 cm široký.
- A jdeme rolovat… Každý pruh od jednoho konce nadzdvihněte a nechte na papíru ležet jenom posledních cca 5 cm. Zbytek pruhu na něj poskládejte jako zužující se harmoniku, měla by mít 3-4 sklady.
- Propíchneme špejlí. A položíme na plech s pečícím papírem.
- Horní stranu každého stromečku potřeme důkladně rozšlehaným vejcem.
- A jdeme péct… Pokud budete mít v troubě nesprávnou teplotu, listové těsto vás nebude poslouchat, takže je nutné ji mít pořádně rozpálenou. Vyžaduje ho péct opravdu zprudka, neuškodí mu 200-220 stupňů.
Dost vysoká teplota je důležitá, aby rozpouštějící se máslo nevyteklo na plech.
Stromečky jsou upečené cca za 20 minut. A můžete svůj les podávat.
Čím jiným je naplnit?
- Naslano: šunka a sýr domácí kečup, šunka a sýr uzený losos a krémový sýr (lučina, žervé)
- Nasladko: domácí povidla domácí povidla a nahrubo nasekané mandle domácí ovocná zavařenina ovocné čatní a krémový sýr (lučina, žervé) oříšková másla