Stromečky z listového těsta

Jsou ideálním hravým pohoštěním. Zkusíte je?

Co si připravit?

  • Chlazené listové těsto
  • Pesto (třeba moje špenátové… najdete ho v receptu ZDE)
  • Mozzarella (já používám light verzi)
  • Vejce na potření

Jak na to?

  1. Začneme plátem hotového, koupeného rozváleného listového těsta. Rozkrojíme ho na poloviny.
  2. Polovinu potřeme pestem.
  3. Posypeme nastrouhanou mozzarellou.
  4. Přiklopíme druhou půlkou těsta.
  5. Těsto rozkrájejte na pruhy, každý zhruba 3 cm široký.
  6. A jdeme rolovat… Každý pruh od jednoho konce nadzdvihněte a nechte na papíru ležet jenom posledních cca 5 cm. Zbytek pruhu na něj poskládejte jako zužující se harmoniku, měla by mít 3-4 sklady.
  7. Propíchneme špejlí. A položíme na plech s pečícím papírem.
  8. Horní stranu každého stromečku potřeme důkladně rozšlehaným vejcem.
  9. A jdeme péct… Pokud budete mít v troubě nesprávnou teplotu, listové těsto vás nebude poslouchat, takže je nutné ji mít pořádně rozpálenou. Vyžaduje ho péct opravdu zprudka, neuškodí mu 200-220 stupňů.
    Dost vysoká teplota je důležitá, aby rozpouštějící se máslo nevyteklo na plech.
    Stromečky jsou upečené cca za 20 minut. A můžete svůj les podávat.

Čím jiným je naplnit?

  • Naslano: šunka a sýr domácí kečup, šunka a sýr uzený losos a krémový sýr (lučina, žervé)
  • Nasladko: domácí povidla domácí povidla a nahrubo nasekané mandle domácí ovocná zavařenina ovocné čatní a krémový sýr (lučina, žervé) oříšková másla
Těším se na vaše stromečkové výtvory. Kdo je prubne?