Pitná podpora jarní očisty

Když se k jarní očistě neprojíte, tak třeba propijete :). S jarní změnou jídelníčku jde ruku v ruce i „pitná podpora“.

Jak na to?

V průběhu očisty těla je potřeba postupně zvýšit příjem tekutin. Správný pitný režim je teď na jaře opravdu důležitý. Tělo se totiž čistí a uvolňuje usazené škodliviny, které je potřeba co nejdříve z těla dostat pryč, aby nezatěžovaly ledviny, játra a další důležité orgány.

1. Voda nad zlato

Voda, voda a voda – nic překvapivého, ale při očistě organismu to platí dvojnásobně. Když pijete jenom ve chvíli, kdy už máte žízeň, je už pozdě. V takovou chvíli už totiž začíná být Vaše tělo dehydratované.
Je důležité pít často a pravidelně. Nic se nemá přehánět i přebytek tekutin tělu škodí.

Moje malá vychytávka:
Z
kuste to pomaloučku polehoučku 🙂 – nařiďte si budík a každou hodinu vypijte pár doušků… takto snadno vypijete třeba i 2 litry a ani si toho nevšimnete :).

2. Citronový životabudič

Zkuste zařadit tento „nakopávač“ k zahájení každého dne. Pití teplé vody s citrónem nalačno nastartuje Vaše zažívání a odstraňování nečistot z těla.

Chcete vědět víc? Stačí kliknout na další článek:  Nečekaný elixír mládí – teplá voda s citrónem 🙂

citron1

3. Využívejte síly zeleninových šťáv

Protože právě na jaře už začíná být dostupná první jarní zelenina, je vhodné doplnit očistu těla o zeleninové šťávy, které Vám dodají mnoho vitamínů a enzymů. Vhodnější je udělat si své domací smoothie (mixování celých kusů) než zeleninu odšťavňovat, protože jen tak získáte ze zeleniny mnohem více.

Doporučená je například kombinace brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku, popřípadě přidat trochu zázvoru. Tato směs šťáv se dostane do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitamínů, minerálů, enzymů a detoxikace se velmi urychlí.
zelenina3

Mezi další zeleninu která patří k jarní očistě těla i ducha můžeme zařadit červenou řepu. Je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, obsahuje také selen a antioxidanty.

Vhodná je i mrkev, která mimo jiné působí velmi močopudně a projímavě, a tak je výborným prostředkem pro harmonizaci střevní mikroflóry. Mrkvová šťáva obsahuje i velké množství vápníku a beta karotenu.

Pozor: Při každodenním pití šťáv se začne Vaše tělo čistit, detoxikovat. Je možné, že se u Vás přechodně projeví některé známky toho, že se z Vašeho těla vyplavují škodlivé látky: vyrážky, pocení, průjmy, únava…takže opatrně.

4. Vyzkoušejte pročišťující bylinkové čaje

Zaměřte se také na očistné bylinné čaje – vhodná je máta, kopřiva, pampeliška, ostropestřec mariánský a namíchané bylinné čisticí směsi.
cajmatovy
Naše játra jsou ta nejlepší detoxikační laboratoř. Chcete-li přirozeným způsobem podpořit jejich detoxikační funkci, tak občas používejte právě bylinu ostropestřec.

Další bylinou, která povzbuzuje látkovou výměnu a podporuje vylučování škodlivin z těla, je kopřiva.

5. Zelený čaj místo kávy

V jarním období je také velmi vhodné popíjet zelený čaj, který obsahuje velké množství antioxidantů a podporuje trávení. Tento druh čaje na rozdíl od kávy upravuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu. Jeho pravidelné pití navíc pomáhá nastartovat metabolismus.čajzelený

6. Bez alkoholu

Zkuste se zcela obejít bez alkoholu, kávy a kofeinových nápojů.

Tak co jdeme do toho?
Určitě to spolu zvládneme…

cajhermanek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.