S dětmi v kuchyni – kdy začít

Dnes se zaměříme na přibližné věkové rozdělení, kdy s čím začít…ale připomínám, že je to často individuální, tak nesmutněte, jestli to v daném věku nezvládnete.

Kdy s čím začít? 

Zní to možná divně, ale nikdy není brzo začít :).  Začněte klidně už u miminek, které rády přerovnávají kuchyňské náčiní (ikdyž to často moc ani nechceme 🙂 ).

1 rok

Asi budete překvapeni, ale dětští pedagogové doporučují seznamovat děti s kuchyníod 12. měsíce věku. Samozřejmě se musí přihlédnout k individuálnímu vývoji.
Zařiďte jim třeba vlastní spodní šuplík nebo skříňku s pro ně bezpečnými předměty, ať mají v čem štrachat. Prkýnka, kelímky, naběračky a podobné kuchyňské náčiní je přímo magicky přitahují.
Malí kuchaři milují i míchání, dejte jim přístup třeba k větším těstovinám a pod. a možnost vše míchat v misce.

2 roky

Kromě míchání surovin dokážou kuchtíci obložit domácí pizzu nebo ozdobit buchtu na plechu ovocem, dejte jim volnost a možnost kreativity.

S opravdu malými dětmi hrajte na začátku hru „Kam to patří?” Začněte ve chvíli, kdy uklízíte umyté nádobí. U kolika věcí uhádnou, do které skříňky nebo do jakého šuplíku patří? Radovat se můžete z každé správně zařazené metličky a pokličky.

3 roky

Děti mohou vyzkoušet očištění brambor nebo mrkve tupým nožem v malém množství. Nezatěžujte je loupáním pro celou rodinu :).

Máte zahrádku? Dovolte dětem přinést pár snítek pažitky nebo vytáhnout ze země mrkev. Uvidíte, že budou nadšené, že vám mohou pomoci a navíc se budou cítit velmi důležitě.

4 roky

V tomto věku touží každý malý pomocník vařit na sporáku. Můžete spolu připravit puding, různé druhy kaší, omelety, palačinky. Při použití pánve šetřete s olejem, aby na dítě nevyprskl a nepopálil ho.

5 let

Děti si samy mohou připravit třeba svačinku.

Bezpečnost na prvním místě

Jako rodiče se asi nikdy nepřestaneme o naše děti bát, ale je třeba vytvořit jim v kuchyni bezpečné prostředí, kde nedojde k vážnějšímu úrazu a pustit se s nimi společně do vaření.

Vždy jim podrobně vysvětlete, jak bezpečně s nástrahami kuchyně zacházet.
Nechte je třeba nebezpečný pohyb vyzkoušet, dokud nebudete mít jistotu, že jej zvládnou v pohodě. Nechte je třeba na zkoušku nalévat z konvice studenou vodu, vyndávat zapékací misky z vypnuté trouby a krájet jen naoko. Až se jim pohyb naprosto zautomatizuje a přestanou se bát, nechte je pocvičit na skutečně horké vodě nebo při krájení zeleniny.

Připomínejte dětem, že je lepší dvakrát poprosit o pomoc, než se jednou spálit. Až budou dostatečně sebevědomé při určité dovednosti, samy se o danou práci přihlásí.