Chcete si udělat svůj domácí meduňkový sirup? Tak hurá na něj.
Já právě sklidila svou první letošní zásobu meduňky ze zahrádky a podělím se s Vámi ráda o recept, kterým můžete ozvláštnit svůj pitný režim.
Meduňka původně pochází ze Středomoří. Její název (Melissa officinalis) je odvozen z řeckého slova “včela”- asi proto, že její vůně připomíná med.
Co je dobré vědět o pěstování meduňky
- Je to snadno dostupná nenáročná bylinka, kterou si můžete snadno vypěstovat na zahrádce nebo v květináči.
- Lístky můžeme sbírat až dvakrát nebo třikrát do roka.
- Sběr provádíme vždy za suchého a nejlépe i slunného počasí.
- Zastřihujeme jí cca 10 cm od země.
Jak působí meduňka na zdraví?
- působí na nervovou soustavu a psychiku, pomáhá k celkovému uklidnění organismu
- proti stresu
- uvolňuje křeče
- tiší záchvaty kašle
- pomáhá při zácpě
- funguje při bolestech hlavy i migréně
- pomáhá při nevolnostech a zvracení v těhotenství
- pomáhá s nespavostí
A jde se na recept
Co si připravit?
- 2,5 l voda
- 2 ks citrón – ideálně BIO (nemají ošetřenou kůru), nakrájet na kolečka
- 2 hrsti nebo víc meduňky i s natí – posekat na kusy
- velká skleněná láhev
Zvlášť svařit – později:
- 0,5 kg třtinový cukr
Jak na to?
- Nejprve převaříme vodu a necháme ji zchladnout.
- Převařenou vlažnější vodu nalijeme do velké skleněné láhve.
- Přidáme posekanou meduňku (nať i listy), pokrájené citróny bez pecek a necháme 2 dny louhovat.
- Výluh z meduňky přecedíme přes cedníček, z citrónů vymačkáme šťávu.
- 0,5 litru sirupu svaříme s cukrem.
- Dáme vystydnout a smícháme se zbytkem výluhu z meduňky.
- Nalejeme do skleněné láhve. Skladujeme v lednici.
Sirup používáme do vody nebo můžeme přidávat dle chuti do čaje apod.
Já doporučuji přidat vždycky ještě pár kapek citrónu.