Co bezmasý oběd, který zasytí?
Nebojte čočka maso plnohodnotně zastoupí. Navíc přidáte do svého jídelníčku zase trošku lustěnin.
Co si připravit (na 4 porce)?
- 2 mrkve
- 1 petržel nebo 1/4 celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce řepkového oleje
- 2 lžičky soli
- 400 ml rajčatového pyré nebo drcených rajčat
- 200 g červené čočky
Jak na to?
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo.
- V hrnci rozehřejeme olej, přídáme k němu mrkev a celer, osolíme větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékáme.
- Až bude zelenina lehce dohněda, přidáme cibuli a česnek a ještě asi minutu mícháme.
- Orestovanou zeleninu zalijeme rajčatovým pyré, dolijeme cca 500 ml vroucí vody, osolíme a přivedeme k varu.
- Čočku propláchneme na cedníku a přidáme ji k zelenině.
- Zvolna vaříme 5 minut odkryté, poté přiklopíme poklicí a necháme ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
- Pokud je to třeba, dochutíme solí, pepřem nebo dalším kořením.
- Podáváme s těstovinami, posypané strouhaným sýrem – ideálně parmezánem.