Rychlá boloňská omáčka s červenou čočkou

Boloňská omáčka s červené čočky s těstovinami.

Co bezmasý oběd, který zasytí?
Nebojte čočka maso plnohodnotně zastoupí. Navíc přidáte do svého jídelníčku zase trošku lustěnin.

Co si připravit (na 4 porce)?

  • 2 mrkve
  • 1 petržel nebo 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 400 ml rajčatového pyré nebo drcených rajčat
  • 200 g červené čočky

Jak na to?

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo.
  2. V hrnci rozehřejeme olej, přídáme k němu mrkev a celer, osolíme větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékáme.
  3. Až bude zelenina lehce dohněda, přidáme cibuli a česnek a ještě asi minutu mícháme.
  4. Orestovanou zeleninu zalijeme rajčatovým pyré, dolijeme cca 500 ml vroucí vody, osolíme a přivedeme k varu.
  5. Čočku propláchneme na cedníku a přidáme ji k zelenině.
  6. Zvolna vaříme 5 minut odkryté, poté přiklopíme poklicí a necháme ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
  7. Pokud je to třeba, dochutíme solí, pepřem nebo dalším kořením.
  8. Podáváme s těstovinami, posypané strouhaným sýrem – ideálně parmezánem.
A lehký rychlý oběd nebo večeře je hotová…

Boloňská omáčka s červené čočky s těstovinami.