Co takhle vafle trošku „ozdravit“? V tomto receptu využijete i kousek cukety.
Co si připravit (podle typu vaflovače cca 15 vaflí) ?
- 350 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 500 ml mléka nebo rostlinného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce od šťastných slepiček
- 250 g najemno nastrouhané cukety
Jak na to?
- Cuketu omyjeme, zbavíme semínek. Nemusíme ji loupat (pokud ji chcete lépe „schovat“, oloupejte ji).
- Najemno nastrouháme. Necháme chvilku stát a vymačkáme.
- V míse promícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
- Vmícháme mléko, máslo, vejce a nakonec cuketu zbavenou vody.
- Vznikne středně husté těsto.
- Těstem plníme vaflovač a pečeme dozlatova (snažte se co nejméně ho otvírat).
- Můžete podávat nasladko i naslano.
NASLADKO: s ovocem, jogurtem, oříškovým máslem atd.
NASLANO: namazané s čerstvým a obložené šunkou, sýrem, polníčkem nebo cherry rajčaty.