Cuketový perník

Cuketová sezóna je v plném proudu, tak nemůžu zůstat pozadu s cuketovou inspirací… dnes sladkou v podobě cuketového perníku, který už pár let milujeme pro jeho vláčnost. A nebojte zeleninu v něm nikdo nepozná :). 

Je to skvělý způsob, jak zpracovat přebytky – můžete klidně použít i přerostlé cukety, které se do jiných jídel už moc nehodí.
Co si připravit (1 menší plech)?

  • 350 g cukety
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g cukru
  • 3 lžíce kakaa nebo karobu
  • 2 lžičky perníkového koření nebo skořice
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 vejce od šťastných slepiček
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje (řepkového)
  • 1/2 hrnku mléka nebo rostlinného mléka nebo teplé vody

Jak na to?

  1. Cuketu omyjeme a zbavíme semínek uvnitř. Nemusíte ji loupat.
  2. Cuketu nastrouháme (ideálně najemno, ale nic se nestane, když bude nahrubo, jen ji tak hůř „schováte“). Vodu, kterou pustí, neslévejte.
  3. V jedné míse smícháme všechny mokré suroviny – cuketu, vejce, olej, mléko nebo vodu.
  4. Ve druhé suché suroviny – mouku, kakao, cukr, koření, prášek do pečiva.
  5. Nakonec vmícháme mokré suroviny k těm suchým a promícháme.
  6. Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj přelijeme a dáme péct.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut (propečenost zkontrolujte špejlí, těsto se nesmí lepit).
  8. Perník je třeba nechat vychladnout…a pak už jen ochutnávat :).

TIP:
Vychladlý perník můžete potřít povidly nebo marmeládou (nejlépe nějakou kyselejší). Nebo můžete polít čokoládou a třeba posypat oříšky.

PS:
S tímto perníkem vám úplně klidně zvládnou pomoct děti.

Vyzkoušíte ho?