Cuketová sezóna je v plném proudu, tak nemůžu zůstat pozadu s cuketovou inspirací… dnes sladkou v podobě cuketového perníku, který už pár let milujeme pro jeho vláčnost. A nebojte zeleninu v něm nikdo nepozná :).
Je to skvělý způsob, jak zpracovat přebytky – můžete klidně použít i přerostlé cukety, které se do jiných jídel už moc nehodí.
Co si připravit (1 menší plech)?
- 350 g cukety
- 300 g hladké špaldové mouky
- 100 g cukru
- 3 lžíce kakaa nebo karobu
- 2 lžičky perníkového koření nebo skořice
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 3 vejce od šťastných slepiček
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (řepkového)
- 1/2 hrnku mléka nebo rostlinného mléka nebo teplé vody
Jak na to?
- Cuketu omyjeme a zbavíme semínek uvnitř. Nemusíte ji loupat.
- Cuketu nastrouháme (ideálně najemno, ale nic se nestane, když bude nahrubo, jen ji tak hůř „schováte“). Vodu, kterou pustí, neslévejte.
- V jedné míse smícháme všechny mokré suroviny – cuketu, vejce, olej, mléko nebo vodu.
- Ve druhé suché suroviny – mouku, kakao, cukr, koření, prášek do pečiva.
- Nakonec vmícháme mokré suroviny k těm suchým a promícháme.
- Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj přelijeme a dáme péct.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut (propečenost zkontrolujte špejlí, těsto se nesmí lepit).
- Perník je třeba nechat vychladnout…a pak už jen ochutnávat :).
TIP:
Vychladlý perník můžete potřít povidly nebo marmeládou (nejlépe nějakou kyselejší). Nebo můžete polít čokoládou a třeba posypat oříšky.
PS:
S tímto perníkem vám úplně klidně zvládnou pomoct děti.