Hrušky a dýně k podzimu prostě patří…a co může být lepšího než je spojit v dezertu.
Suroviny (8 porcí):
Korpus:
- 300 g Hokaidó dýňového pyré
- 2 vejce (80 g)
- 180 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička skořice nebo perníkového koření
- špetka muškátového oříšku – možno vynechat
- 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene(5 g)
- ½ lžičky jedlé sody (2 g)
- 2 polévkové lžíce medu
- kokosový olej na vymazání formy
Tvarohová náplň:
- 750 g tvarohu (3 vaničky)
- 200 g hrušek (180 g očištěných)
- 10 kapek vanilkového extraktu (2 ml) nebo 1 vanilkový cukr – možno vynechat
Karamelizované hrušky:
- 150 ml vody
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 800 g hrušek (720 g očištěných)
- 200 g pomeranče = 1 kus (60 ml pomerančové šťávy + kůra)
- 1 lžička skořice
Jak na to?
Postup, jak zpracovat dýni Hokaidó na dýňové pyré
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Dýni umyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka.
- Dýni nakrájíme i se slupkou na kousky a dáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- Pečeme cca 20 minut. Hotová dýně je měkká a dobře do ní zajede nůž i přes slupku.
- Upečenou dýni necháme chvíli vychladnout, rozkrájíme ji na menší kousky a dobře rozmixujeme (můžeme si pomoci přídavkem vody).
Postup na dezert
- Rozehřejeme troubu na 180 °C.
- Smícháme zvlášť všechny suché suroviny na korpus, zvlášť mokré a pak dohromady.
- Vytřeme kulatou formu kokosovým olejem.
- Těsto rozprostřeme do formy a pečeme 30 minut na 180 °C. Zda je těsto hotové, otestujeme zapíchnutím špejle doprostřed korpusu (těsto se nesmí na špejli lepit).
- Než se korpus upeče, zkaramelizujeme hrušky. Z hrušek odstraníme jádřince a nakrájíme je na kostičky.
- Kůru nastrouháme a pomeranč vymačkáme.
- Do pánve nalijeme vodu, přidáme med a nechejte přijít k varu. Pak přidáme hrušky, pomerančovou šťávu, kůru a skořici a pozvolna vaříme 20 minut. Průběžně mícháme.
- Mezitím nastrouháme umyté a odjádřincované hrušky na tvarohovou náplň, smícháme je s tvarohem a vanilkovým extraktem nebo cukrem. Pokud chcete náplň sladší, doslaďte medem nebo jiným sladidlem.
- Vychladlý korpus rozřežeme na maličké kostičky zhruba 1 cm široké.
- Na dno dáme zhruba 6 kostiček piškotu, pak vrstvu zkaramelizovaných hrušek, vrstvu tvarohové náplně, a pak tyto vrstvy ještě jednou zopakujeme.
- Necháme vychladit v lednici (ideálně přes noc, aby se všechny chutě spojily).