Hruškový dezert s dýňovým korpusem

Hrušky a dýně k podzimu prostě patří…a co může být lepšího než je spojit v dezertu.

Suroviny (8 porcí): 

Korpus:

  • 300 g Hokaidó dýňového pyré
  • 2 vejce (80 g)
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička skořice nebo perníkového koření
  • špetka muškátového oříšku – možno vynechat
  • 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene(5 g)
  • ½ lžičky jedlé sody (2 g)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • kokosový olej na vymazání formy

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvarohu (3 vaničky)
  • 200 g hrušek (180 g očištěných)
  • 10 kapek vanilkového extraktu (2 ml) nebo 1 vanilkový cukr – možno vynechat

Karamelizované hrušky:

  • 150 ml vody
  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 800 g hrušek (720 g očištěných)
  • 200 g pomeranče = 1 kus (60 ml pomerančové šťávy + kůra)
  • 1 lžička skořice

Jak na to?

Postup, jak zpracovat dýni Hokaidó na dýňové pyré

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Dýni umyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka.
  3. Dýni nakrájíme i se slupkou na kousky a dáme na plech vystlaný pečícím papírem.
  4. Pečeme cca 20 minut. Hotová dýně je měkká a dobře do ní zajede nůž i přes slupku.
  5. Upečenou dýni necháme chvíli vychladnout, rozkrájíme ji na menší kousky a dobře rozmixujeme (můžeme si pomoci přídavkem vody).

Postup na dezert

  1. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Smícháme zvlášť všechny suché suroviny na korpus, zvlášť mokré a pak dohromady.
  3. Vytřeme kulatou formu kokosovým olejem.
  4. Těsto rozprostřeme do formy a pečeme 30 minut na 180 °C. Zda je těsto hotové, otestujeme zapíchnutím špejle doprostřed korpusu (těsto se nesmí na špejli lepit).
  5. Než se korpus upeče, zkaramelizujeme hrušky. Z hrušek odstraníme jádřince a nakrájíme je na kostičky.
  6. Kůru nastrouháme a pomeranč vymačkáme.
  7. Do pánve nalijeme vodu, přidáme med a nechejte přijít k varu. Pak přidáme hrušky, pomerančovou šťávu, kůru a skořici a pozvolna vaříme 20 minut. Průběžně mícháme.
  8. Mezitím nastrouháme umyté a odjádřincované hrušky na tvarohovou náplň, smícháme je s tvarohem a vanilkovým extraktem nebo cukrem. Pokud chcete náplň sladší, doslaďte medem nebo jiným sladidlem.
  9. Vychladlý korpus rozřežeme na maličké kostičky zhruba 1 cm široké.
  10. Na dno dáme zhruba 6 kostiček piškotu, pak vrstvu zkaramelizovaných hrušek, vrstvu tvarohové náplně, a pak tyto vrstvy ještě jednou zopakujeme.
  11. Necháme vychladit v lednici (ideálně přes noc, aby se všechny chutě spojily).

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická