K Silvestru neodmyslitelně patří i jednohubky a chlebíčky. Pokud chcete jíst zdravě, nemusíte se těchto dobrot vzdávat, stačí jen vhodně je připravit… Stačí bílou bagetu vyměníte za celozrnnou a tu potřete zdravější verzí své oblíbené pomazánky….a je to.
Uvidíte, že i zdravé pomazánky mohou být chutné a zajímavé.
Seřadila jsem je pro Vás podle hlavní suroviny…
1. Avokádo
Avokádo je jedním z nejzdravější zdrojů tuků a obsahuje i spoustu vitaminů a minerálů, takže i při mlsání dodáte tělu cenné látky.
Co takhle ochutnat známé mexické guacamole?
Guacamole
- zralé avokádo – kupte ho klidně dříve a nechte doma dozrát
- 1 červenou cibulku – nadrobno nakrájet
- snítka čerstvého koriandru – možno vynechat – nadrobno nasekat
- 4 cherry rajčátka – nakrájená na malé kostičky
- šťáva z jednoho citronu
- sůl, pepř
Jak na to:
- Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a pokapeme citrónovou šťávou.
- Přimícháme cibulku, rajčátka a koriandr.
- Ochutíme solí a pepřem.
- Vzniklou pomazánku můžete namazat na bagetku nebo do ní namáčet trojúhelníčky nachos.
Avokádová pomazánka s lučinou
- zralé avokádo – kupte ho klidně dříve a nechte doma dozrát
- šťáva z jednoho citronu
- 1 ks cibule malá – najemno nakrájená
- 1 špetka sůl
- 1 stroužek česnek – prolisovat
- 1 špetka pepř mletý
- 1 balíček lučiny
Jak na to:
- Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a pokapeme citrónovou šťávou.
- Přidáme česnek, cibulku, osolíme, opepříme.
- Vmícháme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
- Podáváme s pečivem.
- Můžeme přidat čerstvé lístky bazalky.
2. Cizrna
Pomazánka z cizrny
- 400 g uvařené cizrny
- šťáva z půlky citronu
- 1 cibule – najemno nakrájená
- 1 lžička olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř, pažitka
Jak na to:
- Nejprve cibuli orestujeme na olivovém oleji.
- Poté cibuli vložíme do mixéru spolu s cizrnou, citronovou šťávou, česnekem, pepřem a solí. Vše důkladně rozmixujeme a dochutíme.
- Pokud máte rádi pažitku, můžete ji přimíchat do hotové směsi.
Jemná cizrnová pomazánka – vhodná pro děti
Pro dospělé můžete připravit i tradiční pomazánku z cizrny „hummus“. Chutě, které na ní dospělí ocení, ale malé děti nadchnout nemusí… Proto můžete vyzkoušet tuhle jemnou variantu, která je zároveň i výživná. Na jemno nakrájená okurka v pomazánce hezky křupe a dodá jí svěžest.
- 100 g uvařené cizrny
- 1 kostičku přírodního sýra typu gervais (cca 100 g)
- 1 lžíci řepkového nebo jiného oleje lisovaného za studena
- 10 cm kousek okurky – nakrájený na malé kostičky
- dochucení: sůl, citronová šťáva
Jak na to:
- Uvařenou cizrnu rozmixujeme spolu se žervé a lžící oleje na pastu.
- Dochutíme pomocí soli a citronové šťávy.
- Nakonec lehce vmícháme na drobno nakrájenou a lehce vody zbavenou okurku. (Okurka obsahuje velké množství vody, kterou brzy začne pouštět, proto je dobré přidat ji až těsně před podáváním.)
- Ihned mažeme na chleba nebo opečené tousty.
3. Česnek
Co by to byl za Silvestr bez česneku….zkuste trošku zdravější česnekačku…
Zdravá česnekačka
- 1 vanička tvarohu
- 1 balíček lučiny
- 1 – 3 stroužky česneku – prolisovat
- Eidam – najemno nastrouhat, podle chuti
Jak na to:
- Prolisujeme stroužky česneku do tvarohu, přidáme lučinu a nastrouhaný sýr.
- Vše pořádně promícháme a podáváme na celozrnné bagetce.
4. Červená řepa
Pomazánka z červené řepy s ricottou
- 1 červená řepa – možno koupit v supermarketu už uvařenou, vakuovanou(třeba v Lidlu) nebo ji upečte v troubě v alobalu
- 1 lžíce mletých mandlí – rozmixovat nebo umlet
- 3 lžíce ricotty (syrovátkový sýr, možno koupit v supermarketu, třeba v Lidlu)
- pár kapek citronové šťávy
- olivový olej, sůl
Jak na to:
- Řepu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Dáme ji do misky, přidáme mleté mandle, citronovou šťávu, ricottu a vše zakápneme olivovým olejem.
- Promícháme a dochutíme solí dle potřeby.
5. Vejce
Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou patří mezi klasiku, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Zkuste tentokrát zdravěji…
Vajíčková pomazánka
- 3 vejce – vařená na tvrdo
- 1 cibule – nakrájená nadrobno
- měkký tvaroh ve vaničce – 1,5 polévkové lžíce
- petrželová nať
- kopr
- 1 lžička hořčice
- dochucení: sůl, pepř
Jak na to:
- Nakrájenou cibuli a smícháme s vejci.
- Přidáme tvaroh a hořčici. Na konec přidáme ještě nasekaný kopr a petrželku. Dochutíme solí a pepřem.
- Necháme ideálně odpočinout v ledničce na několik hodin.
6. Ředkvičky
Ředkvičkovo – vaječná pomazánka
- 1 tvaroh ve vaničce
- 3 ředkvičky – nastrouhané najemno
- 1 vejce – vařené natvrdo – nastrouhané najemno
- 2 lžíce pomazánkového másla – možno vynechat
- sůl
- pažitka – možno vynechat
Jak na to:
- Tvaroh ušleháme se solí, pomazánkovým máslem.
- Vařená vejce a ředkvičky nastrouhané najemno přidáme nakonec.
- Zdobíme pažitkou.
7. Losos
Lososová pomazánka
- 1 vanička tvarohu
- 100 g uzeného lososa – nakrájený na malé kousky
- šťáva z půlky citrónu
- 1 svazek kopru – jemně nasekaný
- 1 jarní cibulku
- sůl, pepř
Jak na to:
- V misce smícháme lososa s tvarohem, přidáme šťávu z půlky citronu a nasekaný kopr.
- Podle chuti přidáme ještě nakrájenou jarní cibulku, pepř a sůl.
8. Sýr
Milovníky sýrů jistě potěší sýrová pomazánka s česnekem nebo pomazánka ze syrečků, která obsahuje spoustu bílkovin a zanedbatelný podíl tuků.
Pomazánka z tvarůžků
- 1 balení olomouckých tvarůžků (180 g) – nastrouhat najemno
- 100 g tvarohu
- 100 g gervais nebo lučiny
- hrst pažitky – najemno nasekanou
- sůl, pepř
Jak na to:
- Nastrouhané tvarůžky a smícháme s tvarohem a smetanovým sýrem.
- Přidáme najemno nasekanou pažitku a pomazánku dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s celozrnným pečivem.
9. Tuňák
Tvarohová pomazánka s tuňákem
- 1 plechovka – tuňák ve vlastní šťávě
- 1 vanička tvarohu
- cibule – nadrobno nakrájená
- dochucení: sůl, pepř, hořčice plnotučná
- citronová šťáva
Jak na to:
- Tuňáka rozmícháme s tvarohem, přidáme hořčici a nakrájenou cibuli.
- Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
10. Paprika
Paprikovo-tvarohová pomazánka
- 1 vanička tvarohu
- 4 lžíce pomazánkového másla
- 80 g červená paprika – na malé kostičky
- 80 g žlutá paprika – na malé kostičky
- 80 g zelená paprika – na malé kostičky
- sůl dle chuti
- 1 lžíce pažitka – jemně nakrájená
Jak na to:
- Tvaroh z pomazánkovým máslem vyšleháme do pěny.
- Papriky smícháme s připraveným krémem.
- Pomazánku osolíme dle chuti, přidáme pažitku, promícháme a necháme vychladit.
- Podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.
TIP:
Do pomazánky můžeme přimíchat čerstvě strouhaný křen.
Další variantu můžeme udělat s kostičkami uzeného sýra.