Silvestrovské pomazánky – letos chutně i zdravě!

K Silvestru neodmyslitelně patří i jednohubky a chlebíčky. Pokud chcete jíst zdravě, nemusíte se těchto dobrot vzdávat, stačí jen vhodně je připravit… Stačí bílou bagetu vyměníte za celozrnnou a tu potřete zdravější verzí své oblíbené pomazánky….a je to.
Uvidíte, že i zdravé pomazánky mohou být chutné a zajímavé.

Seřadila jsem je pro Vás podle hlavní suroviny…

1. Avokádo

Avokádo je jedním z nejzdravější zdrojů tuků a obsahuje i spoustu vitaminů a minerálů, takže i při mlsání dodáte tělu cenné látky.
Co takhle ochutnat známé mexické guacamole?

Guacamole

  • zralé avokádo –  kupte ho klidně dříve a nechte doma dozrát
  • 1 červenou cibulku – nadrobno nakrájet
  • snítka čerstvého koriandru – možno vynechat – nadrobno nasekat
  • 4 cherry rajčátka – nakrájená na malé kostičky
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl, pepř

Jak na to:

  • Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a pokapeme citrónovou šťávou.
  • Přimícháme cibulku, rajčátka a koriandr.
  • Ochutíme solí a pepřem.
  • Vzniklou pomazánku můžete namazat na bagetku nebo do ní namáčet trojúhelníčky nachos.

Avokádová pomazánka s lučinou

  • zralé avokádo –  kupte ho klidně dříve a nechte doma dozrát
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1  ks cibule malá – najemno nakrájená
  • 1  špetka sůl
  • 1  stroužek česnek – prolisovat
  • 1  špetka pepř mletý
  • 1  balíček lučiny

Jak na to:

  • Dužinu avokáda rozmačkáme vidličkou a pokapeme citrónovou šťávou.
  • Přidáme česnek, cibulku, osolíme, opepříme.
  • Vmícháme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
  • Podáváme s pečivem.
  • Můžeme přidat čerstvé lístky bazalky.

2. Cizrna

Pomazánka z cizrny

  • 400 g uvařené cizrny
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 cibule – najemno nakrájená
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, pažitka

Jak na to:

  • Nejprve cibuli orestujeme na olivovém oleji.
  • Poté cibuli vložíme do mixéru spolu s cizrnou, citronovou šťávou, česnekem, pepřem a solí. Vše důkladně rozmixujeme a dochutíme.
  • Pokud máte rádi pažitku, můžete ji přimíchat do hotové směsi.

Jemná cizrnová pomazánka – vhodná pro děti

Pro dospělé můžete připravit i tradiční pomazánku z cizrny „hummus“. Chutě, které na ní dospělí ocení, ale malé děti nadchnout nemusí… Proto můžete vyzkoušet  tuhle jemnou variantu, která je zároveň i výživná. Na jemno nakrájená okurka v pomazánce hezky křupe a dodá jí svěžest.

  • 100 g uvařené cizrny
  • 1 kostičku přírodního sýra typu gervais (cca 100 g)
  • 1 lžíci řepkového nebo jiného oleje lisovaného za studena
  • 10 cm kousek okurky – nakrájený na malé kostičky
  • dochucení: sůl, citronová šťáva

Jak na to:

  • Uvařenou cizrnu rozmixujeme spolu se žervé a lžící oleje na pastu.
  • Dochutíme pomocí soli a citronové šťávy.
  • Nakonec lehce vmícháme na drobno nakrájenou a lehce vody zbavenou okurku. (Okurka obsahuje velké množství vody, kterou brzy začne pouštět, proto je dobré přidat ji až těsně před podáváním.)
  • Ihned mažeme na chleba nebo opečené tousty.

3. Česnek

Co by to byl za Silvestr bez česneku….zkuste trošku zdravější česnekačku…

Zdravá česnekačka

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 balíček lučiny
  • 1 – 3 stroužky česneku  – prolisovat
  • Eidam – najemno nastrouhat, podle chuti

Jak na to:

  • Prolisujeme stroužky česneku do tvarohu, přidáme lučinu a nastrouhaný sýr.
  • Vše pořádně promícháme a podáváme na celozrnné bagetce.

4. Červená řepa

Pomazánka z červené řepy s ricottou

  • 1 červená řepa – možno koupit v supermarketu už uvařenou, vakuovanou(třeba v Lidlu) nebo ji upečte v troubě v alobalu
  • 1 lžíce mletých mandlí – rozmixovat nebo umlet
  • 3 lžíce ricotty (syrovátkový sýr, možno koupit v supermarketu, třeba v Lidlu)
  • pár kapek citronové šťávy
  • olivový olej, sůl

Jak na to:

  • Řepu nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Dáme ji do misky, přidáme mleté mandle, citronovou šťávu, ricottu a vše zakápneme olivovým olejem.
  • Promícháme a dochutíme solí dle potřeby.

5. Vejce

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou patří mezi klasiku, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole. Zkuste tentokrát zdravěji…

Vajíčková pomazánka

  •  3  vejce – vařená na tvrdo
  • 1 cibule – nakrájená nadrobno
  • měkký tvaroh ve vaničce – 1,5 polévkové lžíce
  • petrželová nať
  • kopr
  • 1  lžička hořčice
  • dochucení: sůl, pepř

Jak na to:

  • Nakrájenou cibuli a smícháme s vejci.
  • Přidáme tvaroh a hořčici.  Na konec přidáme ještě nasekaný kopr a petrželku. Dochutíme solí a pepřem.
  • Necháme ideálně odpočinout v ledničce na několik hodin.

6. Ředkvičky

Ředkvičkovo – vaječná pomazánka  

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 3 ředkvičky – nastrouhané najemno
  • 1 vejce – vařené natvrdo – nastrouhané najemno
  • 2 lžíce pomazánkového másla – možno vynechat
  • sůl
  • pažitka – možno vynechat

Jak na to:

  • Tvaroh ušleháme se solí, pomazánkovým máslem.
  • Vařená vejce a ředkvičky nastrouhané najemno přidáme nakonec.
  • Zdobíme pažitkou.

7. Losos

Lososová pomazánka

  • 1 vanička tvarohu
  • 100 g uzeného lososa – nakrájený na malé kousky
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 svazek kopru – jemně nasekaný
  • 1 jarní cibulku
  • sůl, pepř

Jak na to:

  • V misce smícháme lososa s tvarohem, přidáme šťávu z půlky citronu a nasekaný kopr.
  • Podle chuti přidáme ještě nakrájenou jarní cibulku, pepř a sůl.

8. Sýr

Milovníky sýrů jistě potěší sýrová pomazánka s česnekem nebo pomazánka ze syrečků, která obsahuje spoustu bílkovin a zanedbatelný podíl tuků.

Pomazánka z tvarůžků

  • 1 balení olomouckých tvarůžků (180 g) – nastrouhat najemno
  • 100 g tvarohu
  • 100 g gervais nebo lučiny
  • hrst pažitky – najemno nasekanou
  • sůl, pepř

Jak na to:

  • Nastrouhané tvarůžky a smícháme s tvarohem a smetanovým sýrem.
  • Přidáme najemno nasekanou pažitku a pomazánku dochutíme solí a pepřem.
  • Podáváme s celozrnným pečivem.

9. Tuňák

Tvarohová pomazánka s tuňákem

  • 1 plechovka – tuňák ve vlastní šťávě
  • 1 vanička tvarohu
  • cibule – nadrobno nakrájená
  • dochucení: sůl, pepř, hořčice plnotučná
  • citronová šťáva

Jak na to:

  • Tuňáka rozmícháme s tvarohem, přidáme hořčici a nakrájenou cibuli.
  • Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

10. Paprika

Paprikovo-tvarohová pomazánka

  • 1 vanička tvarohu
  • 4 lžíce pomazánkového másla
  • 80  g červená paprika – na malé kostičky
  • 80  g žlutá paprika – na malé kostičky
  • 80  g zelená paprika – na malé kostičky
  • sůl dle chuti
  • 1  lžíce pažitka – jemně nakrájená

Jak na to:

  • Tvaroh z pomazánkovým máslem vyšleháme do pěny.
  • Papriky smícháme s připraveným krémem.
  • Pomazánku osolíme dle chuti, přidáme pažitku, promícháme a necháme vychladit.
  • Podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.

TIP:
Do pomazánky můžeme přimíchat čerstvě strouhaný křen.
Další variantu můžeme udělat s kostičkami uzeného sýra.

HURÁ… můžete jít slavit. 

I já Vám přeji krásné oslavy a úspěšný celý další rok…

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Napsat komentář