Čerstvý špenát je fajn zpestřením letního jídelníčku, navíc se opravdu snadno pěstuje.
Tady přidávám nápad na rychlý zdravý oběd bez masa.
Co si připravit?
- 2 PL oleje – třeba řepkový
- 1 cibule – nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku – nakrájené nadrobno
- 0,5 kila čerstvého špenátu – spařeného, nakrájeného na nudličky (já ho spařuji vodou z těstovin)
- 100 ml rostlinného mléka nebo rostlinné smetany
- 1 kelímek ricotty (200 – 250 g)
- 350 g lasagní
- parmezán nebo Gran Moravia – natrouhaný najemno
Jak na to?
- Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a česnek (cca 3 minuty).
- Mezitím si dáme vařit vodu na lasagne.
- Na pánev k cibuli přidáme špenát, osolíme, opepříme a dusíme 10 minut.
- Zjemníme mlékem nebo smetanou.
- Krátce povaříme, odstavíme a vmícháme ricottu. Případně ještě dochutíme solí a pepřem.
- Lasagne povaříme 4 minuty v osolené vodě se lžící oleje, jenom tak, aby změkly.
- Vodu slejeme a oddělíme plátky těstovin od sebe (což dá někdy trošku zabrat našim nervům, aspoň těm mým 🙂 )
- Vymažeme zapékací nádobu olejem.
- varianta:
- Skládáme jako běžné lasagne – první vrstva těstoviny, na ně špenátová směs a posypat parmezánem, ideálně 2 vrstvy špenátové směsi a nahoru těstovina a parmezán.
- varianta
- Těstoviny pokladame směsí, posypeme sýrem a stočíme, narovnáme do vymaštěné zapékací misky, posypeme sýrem.
- Pečeme při 180 stupních asi 30 minut dozlatova.