Rychlé špenátové lasagne

Čerstvý špenát je fajn zpestřením letního jídelníčku, navíc se opravdu snadno pěstuje.
Tady přidávám nápad na rychlý zdravý oběd bez masa.

Co si připravit?

  • 2 PL oleje – třeba řepkový
  • 1 cibule – nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku – nakrájené nadrobno
  • 0,5 kila čerstvého špenátu – spařeného, nakrájeného na nudličky (já ho spařuji vodou z těstovin)
  • 100 ml rostlinného mléka nebo rostlinné smetany
  • 1 kelímek ricotty (200 – 250 g)
  • 350 g lasagní
  • parmezán nebo Gran Moravia – natrouhaný najemno

Jak na to?

  • Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a česnek (cca 3 minuty).
  • Mezitím si dáme vařit vodu na lasagne.
  • Na pánev k cibuli přidáme špenát, osolíme, opepříme a dusíme 10 minut.
  • Zjemníme mlékem nebo smetanou.
  • Krátce povaříme, odstavíme a vmícháme ricottu. Případně ještě dochutíme solí a pepřem.
  • Lasagne povaříme 4 minuty v osolené vodě se lžící oleje, jenom tak, aby změkly.
  • Vodu slejeme a oddělíme plátky těstovin od sebe (což dá někdy trošku zabrat našim nervům, aspoň těm mým 🙂 )
  • Vymažeme zapékací nádobu olejem.
  1. varianta:
  • Skládáme jako běžné lasagne – první vrstva těstoviny, na ně špenátová směs a posypat parmezánem, ideálně 2 vrstvy špenátové směsi a nahoru těstovina a parmezán.
  1. varianta
  • Těstoviny pokladame směsí, posypeme sýrem a stočíme, narovnáme do vymaštěné zapékací misky, posypeme sýrem.
  • Pečeme při 180 stupních asi 30 minut dozlatova.

F7659050-E546-4256-B66D-264B6A38ED9D

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Napsat komentář