Aneb raději bílý cukr než agávový sirup.
Možná jste si koupili agávový sirup v domnění, že je to vhodnější sladidlo než třeba bílý cukr. Ráda bych vám to tu vyvrátila.
Agávový sirup je zahuštěná šťáva ze sukulentů agáve. Většinou jde o vysoce průmyslově upravovanou potravinu a rozhodně není vhodný na „zdravé“ slazení. Proč?
Agávový sirup a zdraví
I když je agávový sirup přírodním sladidlem, neznamená to, že jsou s ním spojena jen pozitiva a žádná negativa (jediné pozitivum je nízký glykemický index). Stejně jako ostatní sladidla může vést ke zdravotním problémům.
Problém – obrovské množství fruktózy
- Hlavní část tohoto sirupu tvoří fruktóza – až 85%, což je mnohem větší množství než obsahuje klasický cukr.
- Proč je vlastně fruktóza horší než glukóza?
Glukózu používají k zisku energie všechny naše tělesné orgány, každá buňka ji umí využít, ale fruktóza se zpracovává jen v játrech. Když jsou jí játra příliš zatížena, tak ji mění na tuk (tukovatí). Dále zvyšuje obsah kyseliny močové, podporuje rozvoj inzulinové rezistence, a tak nepřímo i cukrovky. - Další nevýhodou fruktózy je, že neumí dostatečně uspokojit naši touhu po sladké chuti a člověk stále „nemá dost“.
- Co se týče fruktózy, tak ta je obsažena i v ovoci. Ovoce má však na rozdíl od tohoto sirupu i vlákninu a další cenné látky.
Co si z toho tedy vzít?
- Pokud chcete sladit, určitě nesahejte po agávovém sirupu.
- Snažte se snižovat množství používaných sladidel celkově.
- Vybírejte podle potřeby ta nejvhodnější.
- Sladkosti berte jako občasné zpestření zdravého jídelníčku.