Tento týden krabičkujeme a tenhle recept se fakt povedl. Určitě ho zkuste.
Suroviny:
– 2–3 šalotky nebo 1 cibuli – najemno nakrájené
– 300 g kulatozrnné rýže
(arborio, carnarolli nebo jiný druh vhodný na rizoto, já svou koupila v Tescu),
– asi 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
– 1 velká cuketa – nakrájená na malé kousky (i se slupkou)
– olivový olej
– 3 tenké plátky másla
– sušená rajčata – nakrájená na tenké proužky
– čerstvá bazalka
– 5 lžic strouhaného parmezánu
– 1 mozarella
– podle chuti a nálady také parmezán a bazalku na dozdobení
Jak na to?
- Na oleji osmahneme do sklovata cibulku (klidně už v hrnci). Pak ji zasypeme rýží (určitě ji neproplachujte). Vše důkladně promícháme a rýži necháme zahřát.
- Teprve až je rýže teplá zamícháme znovu (jedině tak pustí všechen škrob, díky kterému je pak rizoto krásně krémové).
- Rýži pak pár minut restujeme. Potom zalijeme vodou nebo vývarem (asi 0,5 cm nad rýži).
- Za občasného promíchání počkáme vždy, až se tekutina odpaří a zase ji zalijeme tekutinou.
- Cca po 10- ti minutách přidáme cuketu. Přilévání tekutiny opakujeme, dokud není rýže uvařená.
- Nakonec vmícháme sušená rajčata, mozzarellu (nechte si i na ozdobu), nasekanou bazalku, plátky másla, 2 lžíce olivového oleje a nastrouhaný parmazán.
- Dozdobíme a můžeme začít ochutnávat 🙂.
Dobrou chuť
Vaše Vrbička