Krémové cuketové rizoto

Tento týden krabičkujeme a tenhle recept se fakt povedl. Určitě ho zkuste.

Suroviny:

– 2–3 šalotky nebo 1 cibuli – najemno nakrájené
– 300 g kulatozrnné rýže
(arborio, carnarolli nebo jiný druh vhodný na rizoto, já svou koupila v Tescu),
– asi 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
– 1 velká cuketa – nakrájená na malé kousky (i se slupkou)
– olivový olej
– 3 tenké plátky másla
– sušená rajčata – nakrájená na tenké proužky
– čerstvá bazalka
– 5 lžic strouhaného parmezánu
– 1 mozarella
– podle chuti a nálady také parmezán a bazalku na dozdobení

Jak na to?

  1. Na oleji osmahneme do sklovata cibulku (klidně už v hrnci). Pak ji zasypeme rýží (určitě ji neproplachujte). Vše důkladně promícháme a rýži necháme zahřát.
  2. Teprve až je rýže teplá zamícháme znovu (jedině tak pustí všechen škrob, díky kterému je pak rizoto krásně krémové).
  3. Rýži pak pár minut restujeme. Potom zalijeme vodou nebo vývarem (asi 0,5 cm nad rýži).
  4. Za občasného promíchání počkáme vždy, až se tekutina odpaří a zase ji zalijeme tekutinou.
  5. Cca po 10- ti minutách přidáme cuketu. Přilévání tekutiny opakujeme, dokud není rýže uvařená.
  6. Nakonec vmícháme sušená rajčata, mozzarellu (nechte si i na ozdobu), nasekanou bazalku, plátky másla, 2 lžíce olivového oleje a nastrouhaný parmazán.
  7. Dozdobíme a můžeme začít ochutnávat 🙂.

Dobrou chuť
Vaše Vrbička

IMG_1221

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.