Dýňový guláš s cizrnou

Další recept, který měl velký úspěch i u masožravců a nevelkých fanoušků luštěnin. Navíc cizrna moc příjemně jídlo doplní o křupavý prvek a ta rozmixovaná vše zahustí, takže je recept bezlepkový i veganský a ani si toho nevšimnete.
Navíc tak zužitkujete dýni dalším zajímavým způsobem. 

Co si připravit (4 porce)?

  • 2 šálky uvařené cizrny (schovejte si i vodu z vaření)
  • 2 mrkve (může být i více)
  • kousek bílé části pórku
  • kousek dýně Hokaido – já použila půlku menší dýně (můžete použít i třeba máslovou dýni)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 – 2 lžičky sladké papriky
  • 0,5 lžičky kari pasty nebo kari koření
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 stroužky česneku

Jak na to?

  1. Nakrájíme cibuli na kostky, mrkev a pórek na půlkolečka a dýni na větší kostky(Hokaido klidně i se slupkou), česnek na plátky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli a česnek, posolíme a pod pokličkou necháme zezlátnout.
  3. K cibuli přidáme koření(paprika, kmín, kari) a chvilku orestujeme.
  4. Přidáme zeleninu a zalijeme vývarem z cizrny, vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny (10 – 15 minut).
  6. Mezitím v mixéru rozmixujeme polovinu cizrny i s troškou nálevu nebo s jinou tekutinou na hustou krémovou pastu.
  7. Do hrnce k zelenině přidáme rozmixovanou i nerozmixovanou cizrnu. Vše se tím zahustí.
  8. Necháme prohřát a máme hotovo.

Podáváme s rýží nebo pečivem.

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Latest posts by Martina Vrbická (see all)