Snížením masa v našem jídelníčku můžeme prospět našemu tělu i peněžence. Ale jak to udělat snadněji?
1. Jděte na to pozvolna
Nemusíte do toho jít hned radikálně. Rychlé změny mohou vyvolávat negativní pocity, a proto je mnohem těžší si nové návyky udržet. Malé krůčky fungují nejlépe! Důležitá je pravidelnost!
Vyzkoušejte bezmasé dny, kdy budete vařit recepty s rostlinnými surovinami v hlavní roli. Začněte jeden den v týdnu a uvidíte, jak se budete cítit. Přejděte na dva dny, a pokud budete chtít, postupně přidávejte další a další.
2. Dejte si menší porci
Moc se vám do úplně vegetariánských dní nechce? Anebo by někteří členové rodiny protestovali? Zkuste si masa dát méně. Abyste se nedocpávali přílohami, dopřejte si další zdroje bílkovin, jako jsou třeba mléčné výrobky. S jogurtovým dipem k menšímu plátku masa nešlápnete vedle. Nezapomeňte talíř doplnit zeleninu, která dodá objem.
3. Část masa nahraďte
Zkuste část masa nahradit třeba strouhanou zeleninou nebo luštěninou např. červenou čočkou (díky ní navíc dodáte do jídla vlákninu). Třeba v karbanátcích si nikdo ničeho nevšimne.
4. Nenuťte, zkoušejte
Běžte na to zlehka. Pokud jíte maso denně, bude skvělé, když zmenšíte porce nebo maso nějaký den v týdnu vynecháte. Radikální přístupy “odteď už nikdy” bývají předem odsouzené k nezdaru.
5. Vyzkoušejte alternativy masa
Dalším skvělým způsobem, jak na to jít postupně, je třeba vyzkoušet alternativy masa. V dnešní době už jich je opravdu spousta… tofu, tempeh a mnoho dalších. Třeba takový kukuřízek (výrobce Veto) je fakt dobrota.
6. Nechte přílohu zazářit
Udělejte z přílohy hvězdu pokrmu. Obyčejné brambory vyměňte za pečenou zeleninu.
Vyzkoušejte nejrůznější dipy.
A co třeba pesta? Nehodí se jen na těstoviny, ale třeba s nimi ozvláštníte vařené brambory nebo toast.
Vyzkoušejte i netradiční… třeba to mé rukolové recept ZDE.
7. Zkuste jinou kuchyni
Dnešní česká kuchyně vegetariánská jídla moc nemá. Zkuste ale jiné zahraniční kuchyně.
8. Inspirujte se
Ze začátku bude pro vás možná těžké vymyslet, co s tou cuketou, paprikami, dýní. Nejschůdnější cestou, jak začít zkoušet vegetariánská jídla, je inspirovat se. Já sama se moc ráda inspiruji třeba veganskými jídly od Marušky.VEG.
Mnoho inspirace na konkrétní recepty bez masa najdete v Receptech.
Tak už všichni běžíme na to…
Co vyzkoušíte?