S dětmi v kuchyni – 4. krok

Dnes tu máme další krůček k osamostatnění našich pomocníků v kuchyni… pečení.
Většina dětí je z vlastnoručně upečených sladkých dobrot nadšená.

4. KROK – Pečení v troubě

Pokud už jsou na to děti dost velké, dovedou se naučit pracovat i s horkou troubou. Nejoblíbenější jsou pro ně sladká jídla, takže si můžete zábavu v kuchyni zpestřit i použitím metličky, robota a mixéru.

Nejprve ukažte dětem, jak opatrně otevírat horkou troubu a jak stát bezpečně vedle ní – ne hlavou nad ní. To proto, aby je neopařila vycházející pára. Nové trouby těsní tak dobře, že proud horkého vlhkého vzduchu je při otevření opravdu silný.

Také je naučte, kde jsou chňapky a jak s jejich pomocí bezpečně vytáhnout plech nebo pekáček. Nezapomeňte jim ukázat, kam mohou horkých plech položit, aby nezničily linku.

Předpříprava

Ideální je si suroviny na pečení připravit předem… budou tak mít pokojovou teplotu a nebudou také tak dlouho stát po dokončení (třeba u těst s kypřicím práškem je dobré hned je dát do trouby).

Práce s robotem

Při čištění kuchyňského robota nezapomeňte děti naučit, že všechny elektrické pomocníky, je předem nutné odpojit ze zásuvky. Ruka je totiž při držení robota v poloze, aby měla spínací tlačítka na dosah, takže není problém je nechtěně zmáčknout.

Pro první seznámení s troubou dobře poslouží moučníky jako třeba bábovka nebo muffiny.

Klidně zkuste některý z mých receptů: extra čokoládové muffiny, mrkvové muffiny.